Brevet har skickats till bl.a. Stockholm stads kommunstyrelse o dess ledamöter, Stockholm stad kommunstyrelsens funktionshindersråd.

Skolskjuts för döva och hörselskadade förskolebarn

Bakgrund
Fram till i år har Stockholms Läns landsting via hörselhabiliteringen barn och ungdom kunnat bevilja resor med taxi till och från förskolan för barn med hörselnedsättning/dövhet. Detta åtagande upphörde den 1 januari 2016. Detta innebar att det från och med årsskiftet var oklart hur dessa barn ska ta sig till och från förskolor de går i.

Ansvar
Skolskjuts för barn med funktionsnedsättning till och från grundskola är kommunens ansvar (Skollagen 10 kapitlet 32 §), medan ansvaret för resor till och från förskola och förskoleklass ligger på färdtjänsten. Det är dock kommunerna som, genom lagen om färdtjänst, har skyldighet att anordna färdtjänsten för sina kommuninvånare.

Man förutsätter att föräldrarna skall stå för resor till och från förskolan på egen hand och hänvisar barn med funktionsnedsättning till färdtjänsten. Men detta anser inte vi är ett alternativ då barn under sju år varken kan eller får, enligt bestämmelser, åka färdtjänst utan ledsagare. Dessutom är det tveksamt om en person med hörselnedsättning uppfyller kriterierna för färdtjänst då flera döva och hörselskadade barn hittills fått avslag från färdtjänsten då de inte står under LSS. De har inte heller haft möjlighet att överklaga beslut där man gett avslag på antingen skolskjuts, taxiskjuts eller färdtjänst ansökan.

Konsekvenser
I förskolan läggs grunden för resterande skolgång, det barnen går miste om i tidig ålder kan göra att barnen hamnar efter redan från början. Döva och hörselskadade barn måste få möjlighet att välja förskolor som är anpassade för barn med hörselnedsättning d.v.s. förskolor där det finns teckenspråkig miljö, tekniska hjälpmedel, god visuell- och auditiv miljö och språkstöd.

Att beröva döva och hörselskadade barn deras rätt till att få ett normalt språklig utveckling ger allvarliga konsekvenser och skadar barnets personliga utveckling. Många av barnen kan inte få teckenspråk eller fullt optimal hörseltekniskmiljö i hemmets vrå och därför är tiden i en specialanpassad förskola extra viktig för dessa barn!

Det finns endast tre förskolor i Stockholms län som har denna verksamhet och kompetens, vilket gör att många har lång väg till dessa förskolor.
I Barnkonventionen 18:e artikel 3:e punkten står det att konventionsstaterna skall vidta alla lämpliga åtgärder för att säkerställa att barn till förvärvsarbetande föräldrar har rätt att åtnjuta den barnomsorg som de är berättigade till, det står också i skollagens kapitel om förskolan att barn som av fysiska, psykiska eller andra skäl behöver särskilt stöd i sin utveckling ska ges det stöd som deras speciella behov kräver.

Som det är nu har barnen laglig rätt till förskola med rätt kompetens, men kommuner misslyckas med att tillhandahålla en lösning för dem att ta sig dit. Kan barnen inte ta sig till förskolan så får de inte det stöd för utvecklingen som de behöver och som skollagen och även barnkonventionen säger att de har rätt till.

Lösning
Stockholm stad har gett avslag på den här typen av ansökningar och vi reagerar starkt. Vi undrar hur ni ser på denna fråga?

Vi kräver att er kommun tar sitt ansvar för att hitta en lösning för era förskolebarn med hörselnedsättning eller dövhet som har behov av att gå i en förskola med särskild kompetens och anpassning. Vi tror att det bästa vore om er kommun gjorde en ”frivillig överenskommelse” om att ta ansvar för att dessa barn får skolskjuts eftersom ju förskolan som sådan är kommunens ansvar.

Andra kommuner i Stockholms län har löst det med bland annat skatteväxling eller att bevilja dispens för skolskjuts till döva och hörselskadade förskolebarn, varför inte er kommun?

Hälsningar
Stockholms Dövas Förening (SDF)
Stockholms Dövas Ungdomsråd (SDUR)
Förbundet för döva, hörselskadade och språkstörda barn (DHB Östra)
Hörselskadade Riksförbund Stockholm (HRF Stockholm)
Unga hörselskadade i Stockholm (UHiS)