2000

Bakom Tystnaden/Jenseits der Stille: 
Om en hörande kvinnas uppväxt hos döva föräldrar och om hur lojaliteten gentemot föräldrarna ställs mot viljan att leva ett eget självständigt liv. Tyskland, 1996.

Johnny Belinda: 
En döv isolerad kvinna träffar en läkare som lär henne teckenspråk. Hon blir våldtagen av byns gangster och gravid. Gangstern och hans fru kräver vårdnaden om sonen genom att hävda att en döv kvinna inte har något språk och därför inte är kapabel att ta hand om ett barn. USA, 1948.

Mr Hollands Opus: 
Musiklärare och kompositör blir pappa till döv son. Sorgen över att sonen inte kan höra påverkar både hans liv och hans arbete. USA, 1995.

Bortom alla ord/Children of a Lesser God: 
En tallärare på en dövskola i USA förälskar sig i skolans döva städerska och vill lära henne att tala. Marlee Matlin fick en Oscar för sin insats som städerskan Sarah. USA, 1986.

Män emellan/In the Company of Men:
Två killkompisar har blivit dumpade av tjejer en gång för mycket och beslutar sig för att hämnas på hela det kvinnliga släktet. Som representant väljer de en döv tjej. Det blir inte riktigt som de tänkt sig då en av dem förälskar sig i henne på riktigt. Kanada, 1997.