2007

I minnenas lågor/ Storm in mijn hoofd:
Lucas,  en gammal ärrad skådespelare av den gamla skolan  får under dramatiska omständigheter blicka tillbaka på sitt liv. Ett brinnande liv fyllt av personlig drama och konflikter där teatern spelar en av huvudrollerna och det privata ibland fått stå i kulisserna. En fantastisk karneval av minnen i slutet av livet… Holland 2001,  80 min.

NY nonstop/Can’t stop NY:
Upplev det stora äpplet från insidan i en hissnande kavalkad av bilder! Raffaele Cagnazzo, Italien, 2006,  6 min.

Fri vilja eller tvång/Free Will or Force: 
Döv eller hörande? CI-operation? Ett val av den fria viljan eller tvång? En provocerande historia som får dig att tänka till. Raffaele Cagnazzo, Italien, 2004,  4 min.

Livet i din hand/Life’s in your hand: 
Ibland kan man känna sig som en liten tumme i den stora världen, som att leva i ett dockskåp i universum… David McKee, Nya Zeeland, 2007,  3 min.

Olle: 
Vem var det nu som mördade Olle?Intrigen är tät och sanningen närmare än du tror… Mindy Drapsa, Sverige, 2006, 12 min.

Text, batterier och öronvax/Text, Batteries and Earwax: 
Varför en sån titel? Text, batterier och öronvax?  Hmm, jo man skulle ju kunna säga att text, batterier och öronvax är tre konstanter i en döv persons liv. På gott och ont kanske? Jonathan och Michael Reid, England, 2003,  15 min.

En dag i mitt liv/A Day of My Life: 
En dag, ett humör,  en sko. En annan dag,  ett annat humör, en annan sko. Kitty Elofsson, Sverige/USA, 2006,  2 min.

Våld i nöd och lust/Till Domestic violence Do Us Part: 
En angelägen film om ett osynligt problem som berör fler än du tror.  Många bär på en felaktig föreställning om att våld hemma handlar om slag och blåmärken trots att det finns många, många andra sätt att förgripa sig på en medmänniska. Kan det sluta väl? Det här är ett hår-resande drama om Priscillas svåra beslut att lämna Bruce, för att rädda sig själv och sitt barn. Trots den kärlek de en gång delat ser hon ingen annan utväg… Deaf Hope/Mösdeux, 2005,  20 min. www.mosdeux.com

Komma ut/Coming out: 
En son kommer till sin mor för att berätta en hemlighet. Kommer hon att förstå? Kan Jack berätta för sin mamma att han är…? Vad ska hans pappa säga? Varför gömmer han ”snuskiga” tidningar och videor på sitt rum? Hur kommer detta oväntade avslöjande att påverka familjen? Louis Neethling, England,  2007,  6 min.  www.muttandjeffpictures.com

Exodus – En döv judisk familj flyr Förintelsen/ Exodus – A Deaf Jewish Family Escapes the Holocaust: 
En dokumentärfilm om en döv familj som försöker undfly det nazistockuperade Österrike. Patti Durr, USA, 2006,  25 min.

Den stora sorgen/Silent Sorrow: 
En holländsk dokumentär där döva ögonvittnen berättar sin egen historia om Förintelsen. Om hur döva och judar behandlades, om människor som plötsligt bara försvann och om sorgen och saknaden som alltid finns kvar. Jan Backer,  2006,  12 min.

Döva och slaget vid Okinawa/Deaf People and the Battle of Okinawa:
När andra världkriget närmade sig sitt slut blev Okinawa platsen för det sista slaget mellan USA och Japan. Denna film berättar om hur döva upplevde och överlevde detta slag. Keiko Chijiiwa, Japan, 12 min.

Taras berättelse/Tara’s Story: 
Nyligen genomfördes massiva protester mot den nya rektorn på Gallaudet University i Washington D.C. Genom en av protestledarnas ögon får vi följa med en stund. Melissa Malzkuhn, USA,  2006,  13 min.

anders.se: 
Sveriges och kanske världens första tv-serie utan ljud och på teckenspråk av med och om döva! Här visar vi sex första rafflande avsnitten från serien! Följ Anders och hans medarbetare och vänner på IT-byrån anders.se genom konflikter, arbete, vänskap och audism! Mindy Drapsa och Filip Wlostowski, Sverige,  2007,  90 min. www.dramaski.se

Dear Frankie: 
Nioåriga Frankie och hans mamma Lizzie har flyttat runt så länge Frankie kan minnas. Det är bara de två eftersom Frankies pappa seglar runt på de sju världshaven och besöker jordens mest exotiska platser. Det är i alla fall vad Lizzie har inbillat Frankie för att stilla hans nyfikenhet. Och det är också det hon har skrivit i alla de uppdiktade brev som hon under årens lopp har skickat till Frankie från hans ”pappa”. Men en dag ställs allt på sin spets…Det är en varm, underhållande och livsbejakande film om familjeförhållanden, kärlek och en mångårig men välment lögn.  England 2004,  100 min.  Teckenspråkstolkad.