2008

Familjen Döv / The Deaf Family: 
Här är familjen där allt som KAN gå fel, går fel! En lättsam komedi om en döv familj vars medlemmar skaffar sig den ena knasiga erfarenheten efter den andra bara för att till sist inse att om de själva accepterar sin dövhet så gör alla andra också det – också de hörande. David J Kurs, Chad Taylor och Wayne Betts Jr, 2008, USA, 91 min. www.mosdeux.com

Oväsen i mitt huvud / Noise in My Head: 
Anne Spohr, 2006, Holland, 75 min. (med ljud). Tre döva ungdomar, tre olika liv, intressen och drömmar, tre filmer.

Ont spöke/Evil Ghost:
En film av Lovisa Linden, Martin Hansson och Marcus Grege Östervångsskolan.

Döde Döve/The Deaf Dead:
En film av Linus Larsen och Adil Ahmed, Östervångsskolan.

Lycklig – Olycklig 1:
En film av Adam Olausson, Nelis Borissova och David Sandgren, Östervångsskolan.

Lycklig – Olycklig 2:
En film av Adil Ahmed och Linus Larsen, Östervångsskolan.

Fotboll:
Film av Renaldas Katkus och Yousif Firman, Östervångsskolan

Bröder:
Film av Renaldas Katkus och Yousif Firman, Östervångsskolan

Var tog jag vägen?
Magnus Johansson med flera, Östervångsskolan

När Findus var liten och försvann:
En film av elever på Åsbackaskolan

Dövmedvetande: 
En dokumentär om dövas kamp för rätten till teckenspråk i Sverige mellan 1950 och 1980. Den tar även upp teckenspråkets historia där döva berättar och kommenterar de händelser och strömningar som påverkat dövas liv genom tiderna. En stark döv känner sina rötter – gör du det? Filmen är producerad av Stockholms Dövas Ungdomsråd och Sveriges Dövas Riksförbund, med stöd från Allmänna Arvsfonden. En film av Patrik Nordell och Maria Sundholm, 2008, 67 min.

Jean-Francois Mercurio – en kämpe är född: 
En dokumentärfilm om Jean-Francios Mercurio som satsade sitt liv för teckenspråksundervisningen och dövas tvåspråkighet som princip för dövundervisning. Filmen berättar om hans arbete för dövas deltagande i samhället, för dövas rätt att växa i sitt eget språk och för dövas rätt att slippa vara offer. En satsning och en övertygelse som visade sig vara ödesdiger – för Mercurio själv. Sophie Berge-Fino, 2005, Frankrike 26 min (med ljud).

Fyra döva män från Yorkshire/Four Deaf Yorkshiremen: 
Att växa upp som döv är väldigt hårt. Åtminstone om man lyssnar på dessa fyra döva män som med en tiopundsedel som morot gör allt för att bräcka varandra i eländeshistorier. Vem fabulerar och vem talar sanning? Inspirerad av en klassisk Monty Pyton sketch. Charlie Swinbourne/ Remark Productions, 2007, England, 10 min.

Tillsammans för Gallaudet/Unity for Gallaudet: 
En dokumentärfilm om protesterna mot den nya rektorn på Gallaudet University i Washington under 2007. En film av Jerome Cain, 2008, Sverige/USA,  45 min.

Gaffeln/The Fork: 
Nydumpad av sin flickvän, ledsen och besviken går han på restaurang där goda råd dyker upp från oväntat håll. Stanko Pavlica, 2007, Schweiz, 9 min.

Horatio:
Horatio är ett mystiskt spöke – en figur som bara hastigt berör två människors liv. Men när tecken tar vid försvinner symbolerna. Louis Neethling, 2007, England, 10 min (med ljud).  www.muttandjeffpictures.com

Olle: 
Vem var det nu som mördade Olle? Intrigen är tät och sanningen närmare än du tror… Mindy Drapsa, 2006, Sverige, 12 min.

HI, hand implantat/Bionic Hand Implant: 
Det finns 6,6 miljoner människor på jorden. 70 miljoner av dessa är hörande. I vårt teckenspråkssamhälle har ungefär 59.000 människor fått ett hand implantat medan 25.000 står på väntelistan. Dövjakten har aldrig varit så komplett! Men först måste vi gå tillbaka till början… Gordon Hay – Frontrunner International, 2005, Danmark, 7 min (med ljud).

Together Higher – mot en bättre värld: 
En dokumentär om en döv dansgrupp i Vietnam och hur de bygger broar under deras turné runtom Vietnam. Paul Zetter, 2005, Vietnam, 46 min (med ljud).

BP11014 Niamey: 
På skolgården framför en dövskola i en stad i Nigeria. Vi ser barn som leker, retas, pratar och skvallrar på teckenspråk. Vi ser en pojke som rappar om sin önskan att få åka till Europa. Laetitia Carton 2007, Frankrike, 18 min (med ljud).

Jascha och drömmen om Amerika:
En dokumentär om en ung döv killes drömmar om äventyr och studier i det förlovade landet. Anne Spohr, 2006, Holland, 25 min (med ljud).

Musik är inte allt/Music is not Everything: 
En historia om en hörande killes drömmar om att bli popstjärna. När han plötsligt blir döv måste det fixas snabbt. Ett sätt är att träffa en doktor som rekommenderar honom att skaffa ett cochlear implantat. Det skulle rädda hans musikkarriär men så händer det något som avslöjar sanningen bakom implantatet och den skrupel-fria doktorn. Vad som händer sen blir ett intressant och alarmerande budskap. Gergin Simeonov, Bulgarien/USA och Christer Borg, 2008, Sverige, 90 min. www.bullheartfilms.com