2006

Dear Frankie: 
Nioåriga Frankie och hans mamma Lizzie har flyttat runt så länge Frankie kan minnas. Det är bara de två, eftersom Frankies pappa seglar runt på de sju världshaven och besöker jordens mest exotiska platser. Det är i alla fall vad Lizzie har inbillat Frankie för att stilla hans nyfikenhet. Och det är också det hon har skrivit i alla de uppdiktade brev som hon under årens lopp har skickat till Frankie från hans ”pappa”. Men en dag ställs allt på sin spets… Det är en varm, underhållande och livsbejakande film om familjeförhållanden, kärlek och en mångårig men välment lögn. England 2004, 100 min.

Bästa vänner: 
En dokumentärfilm om två döva tonåringars vardagsliv i Uganda. Jerome Cain, Sverige/USA 30 min.

Välkommen till min döva värld: 
Bethany och Scott är två döva australienska ungdomar på väg in i vuxenlivet. De drömmer om kärlek, studier, arbete och ett långt och lyckligt liv. Filmen berättar om de tankar de har om att leva i en kultur som inte alla förstår, kanske inte ens de som står närmast. Tankar och funderingar kring dövhet, drömmar, vuxenliv, möjligheter och begränsningar och rätten att få vara den man är.  Australien 43 min.

Kortfilmer:

Hemligheter/Secrets: 
Vännerna Anna, Elin, Lina och Sara försöker dölja något som de har gemensamt. En djup drama av Mindy Drapsa med Linnea Karmgård, Matilda Bergman, Maria Farkas och Jenny Ingvarsson. Sverige 2006, 16 min.

Kalle:
Någon har mördat Kalle. Vem gjorde det? En svartvit deckare av Mindy Drapsa med Joakim Hagelin Adeby i en annorlunda rollpresentation. Sverige 2005, 10 min.

Fadern: 
Finns det en kärlek som går så långt att till och med änglarna sätter sig emot den? Av Johan Kankkonen med Janne Kankkonen och Christoffer Hellöre. 2005, 8 min.

Tittarna: 
Tonårsflickan Saga börjar känna att någon tittar på henne och hennes far blir alltmer orolig. Ett familjedrama av Ulf Nilsson med Theresa Rönnholm, Janne Ågren och Jakob Malmström. Sverige 2006, 28 min.

Nilsen: 
En änkeman som väntar på besök. Con Mehlum, Norge  2006,  8.30 min.

Kom närmare/Closer: 
…ibland är det tystnaden som avslöjar mest. David Rittey, Nya Zeeland 2004, 15 min.

Penis på väg till Budapest/Trip to Budapest with Penis:
Fyra tjejer och en penis på väg till Budapest. Lena Schramek, Österrike, 5 min. www.schramekwerke.com

Dr. Hand: 
Varje teckenspråk har sin egen legend. Det här är en fyndig och magisk film om jakten på teckenspråkets tre hemligheter, en äventyrlig resa genom förbjudna skogar, mörka grottor och mystiska vatten korsad av underliga djur –allt för att rädda dövvärlden! En film av Gary Brooks, USA, 2005, 80 min.

Vägen hem/The Way Home:
Vägen hem är historien om en bortskämd 7-årig pojke från den stora staden och hans gamla mormor. Mormor är döv och har bott hela sitt liv långt ute på landsbygden. Pojkens mamma skickar iväg honom för att bo hos mormor ett tag. Kontrasterna är stora och pojken protesterar vilt men mormor har stort tålamod och stort hjärta och med tiden utvecklas nyfikenhet, förståelse och kärlek. Från 7 år. Korea, 88 min.