Valet 2022

I år är det kommunal-, regional- och riksdagsval! Det blir ett år med mycket politik och det kommer föreningen också uppmärksamma. Det är varje medborgares rätt och ansvar att rösta fram ett bra Sverige, både för dig som person och även för dövrörelsen.

Vi anser att Region Stockholm måste
□ Se till att all sjukvårdsverksamhet ska vara fullt tillgänglig där tolk beställs och används direkt när det behövs.

□ Garantera att stöd och rådgivning av berörda psykiatriska verksamheter kring psykisk hälsa ska bedrivas på svenskt teckenspråk med dövkompetens inom regionen för alla åldrar.

□ Bidra med mer resurser till tolktjänstverksamhet för att säkerställa tillgång till kvalitativ teckenspråkstolk och dövblindtolk under dygnets alla timmar.

□ Främja döva barns språkutveckling genom att teckenspråk direkt inkluderas hos barnet och dess anhöriga där alla regionala verksamheter, specifikt barnhörselhabitileringen och Mottagning Hörselimplantat Huddinge, uppmuntrar svenskt teckenspråk från dag 1.

Vi anser att varje kommun inom Stockholms län måste

□ Se till att teckenspråkigt medborgarkontor eller motsvarande finns inom kommunen för döva medborgare.

□ Säkerställa att boenden som kommunen har eller anvisar personer till enligt LSS, LVU, HVB, SOL eller skyddat boende, kan erbjuda teckenspråkig
miljö med dövkompetens i följande boenden.

□ Arbeta för så att likvärdigt åldrande blir en garanti för äldre döva där även en motsvarande teckenspråkig äldrevägledare finns inom kommunen.

Hur fungerar det idag? Vill du veta mer vad SDF anser behövs göra inom Region Stockholm och kommuner i Stockholms län? Klicka här!

Vad tycker regionala politiker?

SDF har frågat sittande partier i Region Stockholm vad de anser om olika situationer och frågor som rör döva på regional nivå. Sittande kommunala partier i Stockholms stad kommer att få motsvarande frågor till Teckentydaren nr 3 med fokus på kommunala frågor som t.ex. utbildning, teckenspråkets status, särskilda boenden samt äldrefrågan. Svaren publiceras i sin helhet här.

Vilka förändringar och förbättringar vill ditt parti jobba kring bemötande och tillgänglighet för målgruppen döva inom sjukvården?

För oss i Centerpartiet är bemötande och tillgänglighet en patientsäkerhetsfråga. Alla ska självklart få ett gott bemötande och ha förutsättningar att vara delaktiga i sjukvården. Att bli illa bemött och därför inte våga söka igen för potentiellt allvarlig sjukdom får vi aldrig hamna i. Vi ser gärna en utbildning för regionens personal avseende bemötande och funktionsfrågor ur ett brett perspektiv. Möjligheten för vårdpersonal att ge vård av samma kvalitet och med samma tillgänglighet till alla patienter oavsett förutsättningar måste finnas där. En fullt ut fungerande tolktjänstverksamhet är en viktig del i det.

Det ska vara lätt att komma fram till vården och du ska bli vänligt bemött och få god kvalité oavsett vem du är. Från KD menar vi att det både kan behövas kunskapshöjande insatser för vårdgivarna såväl som tydligare krav i avtal med vårdgivare. Det gäller oavsett om vården utförs i egen eller privat regi. När det gäller exempelvis husläkarmottagningarna så ska de anlita tolk när det behövs och ha etablerade rutiner för detta.

All vård ska bedrivas utifrån ett patientperspektiv och präglas av valfrihet och hög tillgänglighet, även för döva. Liberalerna driver på att det ska finnas möjlighet till teckenspråkstolkning inom samtliga områden i sjukvården. Alla vårdinrättningar ska ha kunskap i hur de ska bemöta döva och beställa tolk för att garantera fullgod kommunikation.

Liberalerna verkar för att kompetensen inom vården ska öka för att säkerställa detta.

För att värna patienternas integritet ska professionell teckenspråkstolktjänst användas så långt som möjligt, och vården ska ha rätt att vägra anhöriga att tolka. Fler digitala tjänster behöver utvecklas för att öka tillgängligheten men också för att förbättra integriteten.

Liberalerna vill se god tillgänglighet till både digitala och analoga hjälpmedel för att öka tillgängligheten för döva inom sjukvården. Detta kan röra både speciella hjälpmedel för videosamtal och bildtelefoni-appar till datorer och mobiltelefoner. Liberalerna verkar för att eventuella avgifter på hjälpmedel inte blir oskäliga.

Vårdbesök är högt prioriterade vad gäller någons rätt till tolk. Så ska det fortsätta vara. Vi ser ett behov av att utveckla samarbetet med kommunerna. Det behövs för att alla på ett säkert sätt ska kunna ta sig till och från själva besöket problemfritt. Till det kommer vikten av att få den tid som behövs hos vårdgivaren och att bli bemött med respekt.

Det gäller såväl sjukvården som hörselhabiliteringen. Det ska inte behöva vara krångligt och det ska inte finnas risk för att man hamnar mellan stolarna på grund av att olika huvudmän är involverade. Det framgår tydligt i våra avtal med vårdgivare att man ska ha god kompetens för bemötande av alla grupper i samhället och det bör särskilt följas upp.

Grunden är att det behöver bli enklare att få tolk. Tolkcentralen måste få mer resurser och inte neka folk som har rätt till en tolk. När det gäller bemötande handlar det dels om att utbilda och stärka all vårdpersonal i att bemöta döva, personer med hörselnedsättning eller andra typer av funktionsnedsättningar. Det är mycket viktigt att denna kompetens finns på såväl sjukhus som vårdcentraler.

Som patient ska du kunna lita på att du kan få vård på din vårdcentral i hela länet. Samtidigt är det viktigt att samla viss kompetens på vissa mottagningar. Vi vill inrätta specialiserade vårdcentraler för personer med funktionsnedsättningar. Du ska kunna veta att det finns vårdcentraler som är särskilt duktiga på att ta hand om exempelvis döva patienter.

Sverigedemokraterna vill stärka utbildning av hälso-och sjukvårdspersonal för att öka förståelsen för den döva patientgruppens särskilda behov och rättigheter. Detta inkluderar såväl bemötande men även kännedom om vilka åtgärder som ska vidtas för att säkerställa tolk. Därutöver anser vi att en stärkt primärvård, med fast läkarkontakt och vårdkoordinator möjliggör för bättre förebyggande vård och kortade vårdköer vid akuten.

Vi på Vänsterpartiet håller helt med om att en tillgänglig och anpassad kommunikation samt ett gott bemötande är a och o för en god och jämlik sjukvård. Information från hälso – och sjukvården ska även enligt patentlagen vara anpassad till mottagarens språkliga bakgrund och individuella förutsättningar, vilket är en viktig del i att patienten ska kunna ta del av sin vård och behandling.

Vi på Vänsterpartiet har även beslutat att lägga en motion om att regionen alltid bör tillämpa ett funktionsrättsperspektiv i hanteringen av sin beslutsgång, dvs tydliggöra vilka konsekvenser ett beslut kan komma att få för personer med funktionsvariation, inkluderat döva, hörselnedsatta eller personer med dövblindhet.

Hur ska partiet arbeta så att visuell och digital tillgänglighet utvecklas och bidrar till att döva även tar del av regional samhällsinformation?

Tolktjänstverksamheten fyller en viktig funktion i att se till att samhället i alla dess funktioner är tillgängliga för alla. Tolktjänsten måste vara enkel att nå, fortsatt kostnadsfri välfungerande och med hög kvalitet. Verksamheten måste dessutom vara stabil så att den funkar när det behövs.

Med den nya upphandlingen som vi har tagit initiativ till inför 2022 är syftet att just att detta ska bli bättre, men också att det går att välja tolkmetod utifrån egna preferenser, såsom att tex välja mellan skrivtolk och teckentolk. Dessutom har vi fått en del kritik gällande användarvänligheten i tolkportalen, vi jobbar nu för att den ska bli lättare använda i vardagen.

Centerpartiet har även lyft frågan att det ska bli enklare för bla ambulanspersonal att få tillgång till tolktjänster även på akuta uppdrag för att öka trygghet och patientsäkerhet.

Det är viktigt med god tillgänglighet av information för synskadade och döva. Vi som parti kommer fortsätta driva frågan i de förvaltningar och nämnder vi sitter i för att fortsätta arbetet att utveckla god tillgänglighet och rätten till att ta del av information på ett jämställt sätt. Det snabbaste sättet att ta del av information i dag är via digitala lösningar. Vi tror därför att det finns en hel del tekniska lösningar att fortsätta jobba med bland annat inom applikationer men även hemsidor som synskadade och döva kan ta del av direkt via mobil/padda eller dator. Det är även viktigt att det förs kontinuerlig dialog mellan intresseorganisationer och politik.

Döva och hörselskadade ska ha samma möjlighet att ta del av regional samhällsinformation som alla andra oavsett händelse. En förutsättning för detta är att all samhällsinformation finns lättillgänglig både analogt och digitalt. Relevant information för döva kan till exempel finnas med i 1177 vårdguiden och inte minst genom Region Stockholms app Alltid öppet. Detta kan även uppnås genom olika typer av digitala hjälpmedel.

För oss är det en självklarhet att döva ska kunna ta del av regional samhällsinformation. Pandemin visar på vikten av att information kommer samtliga invånare till del. Då behöver också regionen kunna erbjuda kanaler där information kan ges så att hela samhället kan ta del av denna, oavsett språkliga eller andra begränsningar.

Idag finns filmer via tolkcentralen som beskriver hur en person beställer tolk, men tillgängligheten ska gälla mer än så. Regionens hemsida ska vara tillgänglig för alla och man arbetar aktivt med att exempelvis anpassa videospelaren så att även döva kan ta del av all information. Regionen bedriver ett aktivt arbete i linje med de lagar och regler som finns men vi som parti kan också utveckla vårt arbete så att fler kan ta del av våra budskap i valrörelsen.

Hjälpmedelssortimentet bör ses över för att även innefatta digitala hjälpmedel. Regionen måste även säkerställa tolk i händelse av kris och katastrof för döva och personer med hörselnedsättning. Vem du är, var du kommer från eller vilken funktionsförmåga du har ska inte avgöra vilken möjlighet du har till att leva ett gott, självständigt och hälsosamt liv i Stockholmsregionen.

Det handlar inte bara om att skapa en rättvis sjukvård som finns där när du behöver den, utan om att säkerställa jämlika möjligheter till deltagande i samhället. Socialdemokraternas självklara vision är det universellt utformade samhälle där alla har en plats. Mer information behöver teckentolkas, både digitalt och fysiskt. Informationen på regionens hemsidor ska vara lika tillgänglig för alla.

Vården ska vara tillgänglig för alla, både när det gäller information och lokaler. Ingen ska undvika att söka vård på grund av bristande tillgänglighet, varken fysisk eller kognitiv. 1177:s sjukvårdsrådgivning ska vara trygg och erbjuda stöd till alla som behöver den och måste därför drivas i egen regi. Då kan vi styra innehållet mer efter patienternas behov.

Det är av största vikt att 1177 tjänsten utvecklas och snabbt uppdateras med visuellt och digitalt innehåll, för att även nå ut till målgruppen döva. I all regional kommunikation som sker digitalt, men även genom samhällsinformation i form av reklamer bör man beakta och få med olika kommunikationstillvägagångsätt.

Vi tror att ovan nämnda förslag om funktionsrättsperspektiv i beslutsfattande kan bidra till att öka medvetenheten kring b.la dövas rätt till att på ett likvärdigt sätt få ta del av regional samhällsinformation, kanske i synnerhet gällande hälso- och sjukvårdsfrågor.

Att konsekvent ta ställning till vilka konsekvenser regionala beslut får för personer med funktionsvariationer, kan förhoppningsvis även öka kunskapen om hur information kan göras mer tillgänglig visuellt och digitalt för alla regionens medborgare. Vi vill även utveckla och stärka 1177 och ställa fler krav kring detta.

Det är bättre om verksamheten sköts i regionens egen regi istället för under upphandling.

Hur kan partiet garantera att den regionala tolktjänstverksamheten säkras så att den kan erbjuda en fungerande och bra tolktjänst i vardagslivet och vid akuta situationer?

Tolktjänstverksamheten fyller en viktig funktion i att se till att samhället i alla dess funktioner är tillgängliga för alla. Tolktjänsten måste vara enkel att nå, fortsatt kostnadsfri välfungerande och med hög kvalitet. Verksamheten måste dessutom vara stabil så att den funkar när det behövs.

Med den nya upphandlingen som vi har tagit initiativ till inför 2022 är syftet att just att detta ska bli bättre, men också att det går att välja tolkmetod utifrån egna preferenser, såsom att tex välja mellan skrivtolk och teckentolk. Dessutom har vi fått en del kritik gällande användarvänligheten i tolkportalen, vi jobbar nu för att den ska bli lättare använda i vardagen.

Centerpartiet har även lyft frågan att det ska bli enklare för bla ambulanspersonal att få tillgång till tolktjänster även på akuta uppdrag för att öka trygghet och patientsäkerhet.

Hälso-och sjukvårdsförvaltningen, och även politiken, har löpande dialog med Tolkcentralen samt intresseorganisationer. I slutet av 2020 beslutade Region Stockholm att ge hälso- och sjukvårdsdirektören i uppdrag att tillsammans med Tolkcentralen genomföra en översyn av verksamheten inför nytt avtal 2022. Under 2021 genomfördes dialogmöten med var och en av de intresseorganisationer som representerar olika delar av Tolkcentralens relativt heterogena målgrupp. Utifrån de synpunkter som framkom utarbetade förvaltningen i nära samarbete med Tolkcentralen ett utkast till avtalsunderlag som sändes till organisationerna på remiss. De synpunkter som framkom har beaktats och i huvudsak inarbetats i förslaget. KD ser fram emot fortsatt dialog rörande regionens tolkverksamhet, såsom prioriteringsdokumentet och riktlinjer.

Liberalerna verkar för att den regionala tolktjänstverksamheten säkras för döva och hörselskadade personer. Tolktjänsten bör kunna användas både i vardagslivet och i akuta situationer. Liberalerna verkar därför inom Region Stockholm för att bredda och säkra finansieringen av den regionala tolktjänsten.

Ett stort problem idag är var gränsen går för olika myndigheters ansvar vad gäller vardagstolkning. Olika kommuner och regioner kan göra olika bedömningar om när någon har rätt till tolk eller ledsagning för den som behöver från dem. Det tycker vi är fel och vi vill gärna se utökat samarbete och bättre nationell vägledning på området för att ingen ska falla mellan stolarna.

Idag finns det en risk att olika myndigheter lämpar över ansvaret på varandra och här behövs därför tydligare nationell vägledning. Oavsett vems ansvaret är ska ingen känna sig otrygg på väg till, under eller på väg hem från en aktivitet. Det ska fungera även om flera huvudmän är involverade. Regionen ska också fortsätta arbetet med att tolkcentralens resurser blir jämnt fördelade över året.

Rätten till tolk måste stärkas. Det är mycket allvarligt att många idag nekas tolk samtidigt som regionen 2021 gjorde vinst på nästan 2 miljarder kronor. Moderaterna lägger pengarna på fel saker och förlorarna är patienterna med störst behov. Vi vill istället höja anslaget till Tolkcentralen och vi vill även att regionen återigen anställer egna tolkar. Till exempel kan en vårdcentral med specialisering mot döva patienter ha egna anställda tolkar på plats.

– Ge mer resurser till Tolkcentralen och starta en tolkverksamhet i regionens egen regi.

Det har genom åren funnits otydligheter mellan olika samhällsaktörer, samt mellan sjukvårdens aktörer kring vem som är ansvarig för tolkningen, och i vilka situationer tolktjänsten kan användas. Här är det ytterst viktigt att Region Stockholm skapar en transparens och förståelse mellan kommunala aktörer, regionala vårdgivare, samt övriga insatser. Genom detta kan vi säkerställa att såväl tolkcentralen, som samtliga verksamheter och individerna själva vet vad som gäller och vilka rättigheter de har. I de gråzons situationer när det råder osäkerhet om tolk ska erbjudas eller inte, så bör man alltid sträva mot att erbjuda tolk.

Hälso- och sjukvårdsnämnden mottog förra året en skrivelse från er organisation där det påpekades att anslagen till tolkverksamheten var för låg för att täcka behovet hos användarna, och att detta i sin tur lett till att tolkcentralen gjort inskränkningar av tolkanvändarnas beställningar.

I skrivelsen ansågs även att det fanns behov av öronmärkt tillskott för arbetslivstolkning, samt att Tolkportalen skulle göras mer tillgänglig för alla tolkanvändare.

Vänsterpartiet lade i samband med denna skrivelse ett särskilt uttalande där vi påpekade att vi delar er kritik, samt ansåg att dessa förändringar borde funnits med i det nya avtalet med Tolkcentralen.

Vi på Vänsterpartiet anser att anslagen bör utökas och har yrkat att budgeten bör motsvara det behov som finns.

Tyvärr ser vi nu en generell trend i regionen att all form av stöd och hjälp till personer med någon form av funktionsvariation dras in och görs besparingar på. Vi lovar att inte göra sådana besparingar utan istället satsa.

 

Hur ska partiet arbeta för att utveckla och förbättra möjligheten till full delaktighet i kulturutbudet i regionen för både döva medborgare och döva kulturutövare?

För oss är det självklart att kulturen ska vara tillgänglig för alla, och som döv ska en kunna leva ett teckenspråkigt liv i ett hörande samhälle. Kulturstödet som Region Stockholm tillhandahåller ska avspegla det fullt ut. Centerpartiet i Region Stockholm vill också se en modell för kulturskolan där alla elever i länet kan söka kulturskola i alla länets kommuner. Det skulle öka utbudet flera gånger om och dessutom skapa en större möjlighet att få delta i kulturskolan.

Kulturlivet står idag inför tydliga utmaningar när det kommer till att skapa förutsättningar för länets alla invånare att både delta i och utöva kultur. Vi kristdemokrater anser att alla människor, utifrån sina egna villkor, ska ha rätt till full delaktighet i samhället. Detta innefattar även kulturen där både deltagande och utövande av kultur bör främjas. Vi vill se ett mer inkluderande kulturliv som motverkar exkludering av grupper i samhället och anser att detta börjar med ett etablerande av en samverkansstruktur där enskilda och grupper får en reell möjlighet att delta i kulturens utvecklings- och uppföljningsarbete. Idag saknas det nämligen i Stockholmsregionen en struktur för formaliserad dialog och samverkan mellan aktörer inom kulturområdet. Det är tillsammans med aktörer inom kulturområdet; representanter från civilsamhället och intresseorganisationer samt kommuner som långsiktiga arbetssätt och utveckling av metoder för inkludering ordentligt kan arbetas fram, där även erfarenheter och kunskap om funktionsnedsättningar tillvaratas. Utan detta som första steg blir det svårt att både identifiera möjligheter och hinder för full delaktighet i kulturutbudet.

För att utveckla och förbättra möjligheten till full delaktighet i kulturutbudet i regionen för döva medborgare och döva kulturutövare vill Liberalerna frigöra mer resurser för att säkerställa att grupp inte ställs mot grupp i kulturpolitiken.

Detta kan göras genom till exempel utökade ramar samt genom att ta hjälp av digital teknik för mer effektiv användning av befintliga resurser. Med digital teknik kan även delaktigheten i kulturutbudet utökas genom till exempel digitala rundvandringar i kulturmiljöer med teckenspråkstolk.

Liberalerna vill även fortsätta satsa på folkbildningen genom stärkta kurser i svenskt teckenspråk, tolkkurser och annan viktig folkbildningsverksamhet. Mobilitetsstödet behöver stärkas för att göra det lättare för döva att studera.

Liberalerna har varit pådrivande i att regionens nyligen framtagna kulturstrategi ger tillgänglighetsperspektivet ett nytt fokus inom kulturen. På så vis kan ytterligare steg tas för att förbättra möjligheten till full delaktighet i kulturutbudet för döva.

Med bättre nationell vägledning om vad som avses med vardagstolkning skulle det bli tydligare vilka aktiviteter som ingår i rätten till tolk från just regionen. Då undviks också diskrepans gentemot exempelvis kommunerna, vilket alla gynnas av. Döva har naturligtvis lika rätt att delta i kulturutbudet och det är viktigt att det finns möjlighet att spontant kunna gå på exempelvis museum eller teater med hjälp av visualiseringar eller teckenspråkstolkning.

Socialdemokraternas syn på kulturpolitik är förankrad i övertygelsen att klasskillnader och sociala orättvisor inte bara kommer till uttryck som ekonomiska klyftor utan också som kulturell ojämlikhet. Idag finns det stora skillnader mellan länets delar i fråga om invånarnas deltagande i kultur-, idrotts-, och föreningsverksamhet. Socialdemokraterna vill att Region Stockholm ska bidra till att utjämna skillnader genom att ta ett större ansvar för kulturen och de kreativa näringarnas roll i den växande huvudstadsregionen.

Kulturen och dess medarbetare är särskilt hårt drabbade av covid-19-pandemin. Kulturarbetare har från den ena dagen till andra förlorat sina uppdrag och därmed förlorat stora delar eller hela sina inkomster. I vårt budgetförslag till 2022 års budget ville vi möjliggöra för kulturlivet och -aktörer att komma igång med sin verksamhet efter pandemin, och satsade därför 5 miljoner kronor till omstart för kulturen. Under lång tid har Tolkcentralen varit underfinansierad vilket inneburit att det har blivit allt svårare att få hjälp och stöd genom tolk. Tolkverksamheten har privatiserats vilket försämrat tillgängligheten. Vi vill ge mer resurser till Tolkcentralen och återigen starta tolkverksamhet i egen regi.

Region Stockholms kulturstrategi slår fast att kulturen har en viktig roll fylla när det gäller att bidra till en demokratisk samhällsutveckling samt att en viktig aspekt i detta är att personer med olika funktionsnedsättningar ska god tillgång till kultur såväl som att ha möjlighet att utöva kultur. I kulturstrategin saknas det dock idag prioriteringar för att realisera denna vilja, vi vill ha mer handling och resurser bakom strategin samt att det slås fast att en god tillgång till kultur och möjlighet att utöva kultur är prioriterat.

Samhällsplaneringen ska gynna frihet, delaktighet och rörlighet för alla invånare i Stockholmsregionen. I den Regionala utvecklingsplanen slår man fast att stockholmsregionen ska vara en tillgänglig region. Det behöver omsättas i praktisk handling. Detsamma gäller Region Stockholms kulturpolitik. Den ska bidra till att tillgängliggöra att både ta del av kulturen som finns i vår region och möjliggöra för fler att utöva kultur. En viktig aspekt är att personer med olika funktionsnedsättningar ska ha god tillgång till kultur såväl som att ha möjlighet att utöva kultur.

– Kulturpolitiken ska främja tillgänglighet i både utövande och deltagande, det gäller givetvis döva medborgare och döva kulturutövare.
– De kulturstöd Region Stockholm idag beviljar till funktionshinderrörelsens ungdomsorganisationer är bra och ska fortsätta att utvecklas.
– I hela Stockholms län behöver gatuarkitekturen ha en universell arkitektur och design som underlättar rörelse. Förutsägbarhet i hur gatumiljön utformas innebär att man kan känna sig tryggare i att resa även till platser där man tidigare inte varit.

Sverigedemokraterna vill att det offentligfinansierade kulturutbudet och kulturskapandet ska vara anpassat och tillgängligt för alla medborgare oavsett funktionsnedsättning. Politiker bör se över hur man kan få fler kulturutövare som är döva, eller riktar sig mot den döva målgruppen. Detta genom att i nära samverkan med Dövas Riksförbund, eller individuella intressegrupper kommunicera tillgängliga kulturbidrag och tillgängliga lokaler.

Vi instämmer i att det finns mycket att göra på området tillgänglighet i kulturlivet. Det gäller både fysisk tillgänglighet och möjlighet till syn- och hörseltolkning samt tex dövas möjlighet att både utöva och delta i kulturlivet.

Det finns bra exempel som utbildning för döva skådespelare och Riksteatern Crea (f d Tyst teater) som under många år arbetat med och för en blandning av döva och hörande. Det är dock ett undantag.

Kulturinstitutionerna måste enligt lag vara tillgängliga men vi vet att det ändå ofta är problem med t ex hörselslingor eller saknas möjlighet för alla med funktionsvariationer att ta del av utbudet. När det gäller det fria kulturlivet är det ofta ekonomiska problem som hindrar fullgoda lokaler och tillgång till tolkning.

Vänsterpartiets budgetförslag för nästa år innehåller en rejält ökad ekonomisk satsning på kulturområdet och en övergripande målsättning om att göra kulturen mer tillgänglig för alla.

Vi skriver i vår budget ”Att göra kultur tillgänglig handlar självklart om att underlätta för människor med funktionsvariationer att kunna tillgodogöra sig kulturupplevelser på lika villkor. Bland våra specifika krav finns att utöka möjligheterna till språk, – syn och hörseltolkning på kulturevenemang.

Vad tycker kommunala politiker?

SDF har frågat sittande partier i Stockholms stad vad de anser om olika situationer och frågor som rör döva på kommunal nivå. Svaren publiceras i sin helhet här.

Hur strävar partiet efter att det svenska teckenspråkets ställning stärks inom staden och att barn och unga får rätt till svenskt teckenspråk? 

Centerpartiet arbetar för att staden ska leva upp till språklagen med allt vad det innebär i form av exempelvis tillgång till undervisningsmiljöer genom teckenspråk i omsorg och skola. Under 2022 ska staden bl.a. inrätta en övergripande funktion och mellan stadens förvaltningar vad gäller utveckling och främjande av det svenska teckenspråket i staden. Syftet är att förbättra samordningen och därmed stärka det svenska teckenspråkets ställning inom stadens verksamheter.

Rätten till teckenspråk är en viktig fråga och inte självklar idag i staden. Här kan politiken göra mycket mer och under de fyra åren med högerstyre har arbetet att stärka minoriteters rättigheter fått gå på sparlåga. Fi Stockholm anser att rätten till sitt språk, identitet, sin kultur och sin historia ska säkerställas och Fi Stockholm vill att arbetet med detta ska intensifieras. Barnkonventionen blev svensk lag 2020 och arbetet med att låta barnperspektivet genomsyra allt måste trappas upp och det gäller även för teckenspråkiga barn och unga och deras rätt att få tala teckenspråk. Staden har gjort en översyn av teckenspråkets juridiska status som inte kommit upp hos kommunfullmäktige än men när frågan är hos kommunfullmäktige kommer partiet rösta för att staden tar ansvar att stärka teckenspråkets ställning med de kostnader det medföljer.

I Stockholms stadsbudget för 2022 ska kommunstyrelsen tillsammans med socialnämnden skapa en övergripande funktion vad gäller utveckling och främjande av det svenska teckenspråket i staden. Därmed kan det svenska teckenspråkets ställning på lite sikt stärkas i Stockholm. Barns och ungas rätt till svenskt teckenspråk behöver säkras inom stadens ordinarie arbete, och Kristdemokraterna är självfallet mycket måna om att Stockholm uppfyller sin lagstadgade skyldighet.

Vi har varit med och beslutat om att inrätta en funktion för att utveckla och främja det svenska teckenspråket i staden. Vi ser att en sådan funktion kommer att få en nyckelroll när det handlar om att identifiera eventuella brister och säkerställa att de som behöver använda teckenspråk också har möjlighet till det. På skolans område är det viktigt att rätten till teckenspråk tillgodoses och fungerar bra för de elever som är i behov av det. Utbildningsförvaltningen hanterar behovet genom att teckenspråk på svenska kan beställas via Språkcentrum. Läraren eller mentorn ställer frågor, till exempel om någon ska läsa modersmål och beställer tolkar när det finns behov av det om vårdnadshavare behöver det på möten i skolan. Det är viktigt att staden fortsatt arbetar för att kvalitetssäkra denna process och säkerställa att rätten till teckenspråk tillgodoses.

Miljöpartiet vill att det svenska teckenspråket ska ha en stark ställning inom staden. Barn och unga ska ha möjlighet att utveckla teckenspråket. Förskolorna behöver stötta språkutvecklingen hos de barn som har teckenspråk som modersmål. I skolan vill vi säkerställa att alla barn som har rätt till modersmålsundervisning i teckenspråk faktiskt får det. Barn som har behov av skolskjuts för att ta sig till en förskola eller skola som arbetar med teckenspråk ska också få det. Miljöpartiet vill att det ska finnas tillgång till tolk för barn och unga och deras anhöriga, i situationer där det behövs. Det kan till exempel gälla i skolan eller i kontakt med socialtjänsten. Det är viktigt för många att möta andra som befinner sig i en liknande situation. Därför arbetar vi bland annat för att staden ska stötta föreningar som riktar sig till döva, men också för att staden själv ska skapa denna typ av mötesplatser, exempelvis på fritidsgårdar.

Det är viktigt för oss moderater att staden kan garantera en utbildning på lika villkor oavsett om barnet är dövt/hörselskadad och/eller har behov av en teckenspråkig miljö, undervisning eller stöd. Förra året gjorde staden en utredning av tillgängligheten för teckenspråkstalare i Stockholms stad. Där lyssnade vi in föreningar och organisationer som delade med sig av utmaningar som finns för hörselskadade i Stockholm. I samband med detta konstaterades det att mycket mer kan göras för att förbättra förutsättningarna och tillgängligheten för denna grupp. En sak som lyftes var det bristande samarbetet mellan stadens olika förvaltningar. Vi såg här en möjlighet i att kunna förbättra kommunikationen och informationen inom staden, för att underlätta för hörselskadade i att kunna ta del av samhällsliv, utbildning och aktivitet på lika villkor. Utredningen som blev klar i år resulterade i att staden tillsammans med socialförvaltningen inför en central samordning mellan stadens alla förvaltningar vad gäller utveckling och främjande av det svenska teckenspråket i staden.

Vi socialdemokrater vill arbeta för att öka möjligheten för personer som lever med olika typer av hörselnedsättningar att få rätten till en fullständig utbildning. Vi vill därför satsa på fler lärare, pedagogiska lärare, rektorer, kuratorer med kunskap om teckenspråk och hörselnedsättning. Alla barn och unga oavsett funktionsförmåga ska ha rätten till likvärdig och god utbildning. Teckenspråkiga skolor och klasser måste få ett ökat stöd i form av resurser och medel. Detta gäller även inte bara utbildning – utan även arbete, kultur och fritid. Vi vill även ge kommunstyrelsen i uppdrag att i samråd med socialnämnden inrätta en övergripande funktion och därigenom skapa samordningsvinster mellan stadens förvaltningar vad gäller utveckling och främjande av det svenska teckenspråket i staden.

Det svenska teckenspråket måste finnas tillgängligt för alla som behöver det, i alla situationer som kräver det. Det är Sverigedemokraternas utgångspunkt. Där det brister måste det vidtas åtgärder, och vi tänker genomföra dialoger med intresseföreningar och professionen för att lokalisera dessa brister. Vi måste säkerställa att det finns en fullgod service som möter upp behovet av det svenska teckenspråket för att på så vis nå närmare ett samhälle med lika levnadsvillkor.

En av Vänsterpartiets kärnfrågor är att alla barn i Stockholm ska ha goda och jämlika levnadsvillkor. Oavsett om du har svenska eller något annat språk som modersmål, eller talar teckenspråk, så ska skolan vara likvärdig för alla barn. Vi vill öka insatserna för språkutveckling i tidig ålder och det behövs fler behöriga och utbildade lärare i skolorna. Alla barn som behöver ska ges möjlighet att få teckenspråkig undervisning i skolan. Det är också viktigt med skollokaler och läromiljöer som är anpassade för elever som är döva eller har nedsatt hörsel. För att alla barn ska få möjlighet att utvecklas och få sina individuella behov tillgodosedda vill vi också minska barngrupperna på förskolorna och öka personaltätheten, så att varje barn blir sett och får den uppmärksamhet och stöttning de behöver. Vi arbetar även för att biblioteken ska vara levande och tillgängliga, och vill att biblioteken stärker arbetet med att synliggöra olika språk i sin verksamhet.

Hur ska partiet göra för att förbättra situationen för döva som har rätt till LSS på teckenspråk?  

Staden behöver säkerställa att teckenspråkskompetens finns där behoven finns. Därtill ska staden självklart leva upp till de rättighetslagstiftningar som finns där hänsyn också kan tas till olika nyanser av behov.

Här kommer Fi Stockholm arbeta efter att lagens intentioner om LSS och språklagen ska efterlevas på kommunnivå̊. Från politiskt håll kommer Fi Stockholm att arbeta för att ge tydliga direktiv genom Socialnämnden och i stadsdelsnämnder som hanterar dessa frågor att inte lämna någon människa i utanförskap och se till personer med LSS som talar teckenspråk ska få ett liv där de inte blir språkligt isolerade, varken i boende eller daglig verksamhet.

Under vår tid i den styrande majoriteten har utbyggnadstakten för bostäder med särskild service ökat, medan beställaransvaret samlats hos socialnämnden och staden arbetat för att få fler privata aktörer att bidra med LSS-boenden. Därigenom kommer det förhoppningsvis gå att få fram ännu fler bostäder som svarar mot behoven. Staden ser dessutom över frågan om att skapa särskilda profilboenden.

Staden behöver säkerställa att boenden som staden har eller anvisar personer till enligt LVU, HVB, SOL, LSS eller skyddat boende och kan erbjuda personal med teckenspråkskompetens. I staden finns daglig verksamhet och flera grupp- och servicebostäder med teckenspråkskompetens som bedrivs antingen i stadens regi eller på entreprenad. Många döva med intellektuell funktionsnedsättning bor dock splittrade och isolerade på olika boenden där övriga boenden är hörande. Döva med intellektuell funktionsnedsättning måste få större möjlighet till att få stöd enligt LSS och till boendeformer med särskilda service på teckenspråk som helt präglas av teckenspråksmiljö. Att döva får stöd och boende enligt LSS utan något teckenspråk berövar deras rätt till en god och likvärdig vardag. Den grönblå majoriteten har sedan årsskiftet centraliserat beställaransvaret till socialnämnden vilket vi hoppas kommer att ge bättre möjligheter att beställa bostäder för alla olika gruppers behov. Vi utreder också inrättandet av särskilda profilboenden. Det pågår också ett omfattande arbete för att få in fler privata aktörer som vill starta LSS-boenden, för att täcka behov som idag inte tillgodoses. Vi hoppas att dessa åtgärder tillsammans medför att tillgången till boende med teckenspråksinriktning kommer att öka. I annat fall kommer vi att behöva överväga ytterligare åtgärder för att möta behoven. Digitala hjälpmedel, såsom videosamtal, ersätter inte en teckenspråkig boendemiljö men kan stärka livskvaliteten för döva. Pandemin har visat på behovet av bättre uppkopplingsmöjligheter för personal och brukare. Stadsdelsnämnderna har i uppdrag att säkerställa att boende i bostäder med särskild service har tillgång till datorutrustning och bredband med tillräcklig bandbredd för att möjliggöra videosamtal. Detta arbete behöver fortsätta under de kommande åren.

Miljöpartiet arbetar för att alla människor ska få sina behov tillgodosedda, oavsett funktionsförmåga eller andra förutsättningar. En viktig del i det är att kunna göra sig förstådd och förstå, vilket blir svårt när det saknas personal med specialkunskaper i teckenspråk. Där behovet finns är vi för profilboenden som riktar sig till döva.

Moderaterna tycker det är viktigt att säkerställa att stadens invånare får hjälp efter behov. Det har varit brist på boenden för individer med särskilda funktionsnedsättningar eller diagnoser vilket är ett problem. Men det som är positivt är att utbyggnadstakten nu ökar. Den grönblå majoriteten har fört över beställaransvaret från alla de olika stadsdelsnämnderna till socialnämnden, vi hoppas att det ska göra det enklare att beställa bostäder för olika behov. Vi tittar också på möjligheten att införa särskilda profilboenden för de som är i behov av det. För oss i Moderaterna är det också viktigt att andra utförare än de offentliga kan vara med att bidra med deras kunskaper. Staden har infört en etableringslots vid socialförvaltningen som ska ge enklare vägar in för olika utförare som vill bidra i detta viktiga arbete. Det sker också en översyn av ersättningssystemet där det ska bli mer attraktivt för dem att bedriva verksamhet.

Vi behöver för det första öka resurstilldelningen till stadens stadsdelsnämnder, som ansvarar för stöd och service till personer med funktionsnedsättning. Den blågröna majoriteten har inte gett en tillräcklig stor tilldelning för att täcka upp för löne- och priskompensation inom området. Budgeten för stöd och service inom stadsdelsnämnderna går därför med underskott. Idag finns det även ett stort underskott på LSS-bostäder. Staden behöver en stadsövergripande samordning av byggplaner för bostäder med stöd och service för att staden ska klara av att öka beståndet. Det går inte att förlita sig på att marknaden ska lösa bristen på LSS-bostäder. Vi håller dock med om att arbetet med att erbjuda personal med teckenspråkskompetens inom stadens alla verksamheter behöver stärkas, men framför allt inom områden enligt LVU, HVB, SoL och LSS. Den enskildes rätt enligt LSS och till boendeformer med särskild service måste säkerställas och stärkas. Här behöver vi göra mer.

Att döva får stöd och boende enligt LSS utan någon teckenspråksmiljö är problematiskt ur flera perspektiv. Dels får de döva som bor där inte tillgång till den hjälp som deras behov fullt ut kräver. Dels skapas en ökad arbetsbörda på personalen att utföra sitt uppdrag utan rätt kunskap. Vi kommer att sträva efter, och arbeta för, att alla döva ska ges boenden i en teckenspråksmiljö med goda förutsättningar att skapa en likvärdig vardag.

Stockholm ska vara en jämlik stad där alla oavsett funktionsvariation kan delta i samhället på sina villkor. Vänsterpartiet vill stärka socialtjänsten så att det finns mer utrymme att anpassa bemötande och insatser efter den enskildes förutsättningar. Vi anser att det är viktigt att rekryteringen av uppdragstagare inom LSS sker utifrån individens behov och att den enskilde ges möjlighet att tidigt kunna påverka vem som blir utsedd som exempelvis ledsagare, avlösare och kontaktperson eller kontaktfamilj. Alla stadsdelar ska också kunna säkra tillgången på hörsel- och syninstruktörer, vilken stadsdel du bor i ska inte påverka kvaliteten eller tillgänglighetsanpassningen i insatserna. Vi tycker att allt för mycket av utföraransvaret inom socialtjänsten har flyttats över till privata marknadsaktörer vilket gör att vi inte har kontroll över tillgången till olika kompetenser. Vänsterpartiet vill ta tillbaka mer verksamhet i kommunal regi så att staden bättre kan säkerställa att det finns kompetens för att möta alla invånares olika behov. När du som döv kommer i kontakt med stadens verksamheter och har behov av teckentolk eller teckenspråkig personal ska du få tillgång till det. 

Hur ska partiet trygga äldre dövas livskvalité och rätt till likvärdigt åldrande på teckenspråk?   

Vi arbetar för att staden ska inrätta fler särskilda enheter med teckenspråkskompetens. Men det är en utmaning eftersom personer i behov av särskilt boende med teckenspråkskompetens är utspridda över staden och relativt få. Försök har gjorts inom särskilt boenden men efterfrågan har varit för låg och därmed inte gett resultat. En rimlig väg framåt tror vi är mer samverkan mellan kommunerna i regionen för att fylla behov och samarbeta mer kring den teckenspråkskompetens som faktiskt finns. Vad gäller hemtjänst så finns det hemtjänstbolag som tillhandahåller tjänster utförda av personer som har teckenspråkskompetens och detta ingår i valfrihetssystemet.

Det är beklämmande att huvudstaden inte har en verksamhet som vänder sig direkt till äldre döva. Här kommer Fi Stockholm arbeta efter att lagens intentioner om språklagen ska efterlevas på kommunnivå och se till att den allmänna och offentliga ansvarar för att säkerställa en likvärdigt åldrande på teckenspråk. Vi uppmärksammar frågan vid nästa mandatperiod med motioner. Från politiskt håll kommer Fi Stockholm att arbeta för att ge tydliga direktiv genom Äldrenämnden och i stadsdelsnämnder som hanterar dessa frågor att inte lämna någon äldre döv i utanförskap även om det inte finns direkta färdiga lösningar.

Kristdemokraterna anser att det är viktigt att äldre får god livskvalitet oavsett förutsättningar. Kommande mandatperiod vill vi därför införa hörselvägledare som man har gjort i andra svenska kommuner. Vi utreder just nu införandet av en profilhemtjänst för finsktalande. Om det visar sig finnas behov av särskild ersättning för den gruppen kan det vara en modell även för döva. Redan nu kommer vi att börja driva frågan att befintliga hemtjänster som har teckenspråkig personal, ska kunna annonsera detta på Hitta hemtjänst. Vi tycker också det är viktigt att kommande uppdrag på området sker i samverkan med gruppen döva äldre.

Valfrihet för oss liberaler förutsätter tillgång till information. Det är viktigt att det är enkelt att välja utförare som har den kompetens och inriktning som man behöver. Stadens hemsida måste utvecklas för att göra det lättare att hitta rätt utförare, till exempel hemtjänstutförare med teckenspråkskompetens. Idag är det lättare att göra ett informerat val av restaurang eller hotell än av den som ska ta hand om en när man blir gammal – så ska det inte behöva vara. Vi tror att äldreboendeplaneringen behöver utvecklas för att ta i beaktande mer specialiserade behov av boenden. Tidigare utredningar har visat att det är svårt att få underlag för ett vård- och omsorgsboende för gruppen döva. I takt med att vi lever allt längre kan det finnas skäl att titta på frågan igen under nästa mandatperiod. Vi tror att man behöver satsa på att utveckla seniorboendena med mer socialt innehåll och tillgång till aktiviteter, i samverkan med föreningslivet. Frågan om teckenspråkskompetens hos Äldre Direkt behöver ses över. Vi tror att det är fler grupper som behöver få en enkel väg in till staden, exempelvis personer som behöver komma i kontakt med socialtjänsten eller få stöd via LSS, och då måste sådana kontaktvägar givetvis vara tillgängliga för alla.

Miljöpartiet vill ha en jämlik äldreomsorg. Personer med olika förutsättningar och behov ska få den vård och omsorg som de behöver, samtidigt som en hög livskvalitet upprätthålls. För alla äldre teckenspråkiga finns det idag möjlighet att kommunicera via tolk i kontakter med stadens verksamheter. Vi vill att staden ska bli bättre på att informera om detta. Staden behöver även förbättra sitt arbete med teckenspråk inom äldreomsorgen. Miljöpartiet vill se över om staden själv kan erbjuda hemtjänst på teckenspråk, för att stärka upp utbudet och säkerställa det över tid. Vi vill också se till att det blir lättare att hitta information om vilken hemtjänstaktör som erbjuder hemtjänst på teckenspråk, till exempel på stadens hemsida och genom information från biståndshandläggare. När det gäller äldreboende är det idag inte tillräckligt många som är i behov av vård- och omsorgsboende på teckenspråk att det går att ha en särskild avdelning för detta. Däremot vill vi se över om det är möjligt att samla flera platser för teckenspråkiga vårdtagare på en avdelning. Slutligen vill vi att något av stadens aktivitetscenter kontinuerligt ska tillhandahålla verksamhet som riktar sig till döva, eftersom det är viktigt att skapa mötesplatser för äldre med gemensamma förutsättningar.

För oss i Moderaterna är det viktigt att alla individer får möjlighet att delta i samhällslivet på samma villkor genom hela livet. En viktig målbild för oss är att Stockholm ska vara en äldrevänlig stad. Det sker nu ett viktigt och brett arbete i staden med att stärka samordningen och främja teckenspråkets ställning i staden. Vi hoppas och tror att det arbete som sker nu också kommer stärka teckenspråkets ställning även i de delar av stadens verksamhet som vänder sig till de äldre.

Grunden är att det behöver bli enklare att få tolk. Tolkcentralen måste få mer resurser och inte neka folk som har rätt till en tolk. När det gäller bemötande handlar det dels om att utbilda och stärka all vårdpersonal i att bemöta döva, personer med hörselnedsättning eller andra typer av funktionsnedsättningar. Det är mycket viktigt att denna kompetens finns på såväl sjukhus som vårdcentraler.

Som patient ska du kunna lita på att du kan få vård på din vårdcentral i hela länet. Samtidigt är det viktigt att samla viss kompetens på vissa mottagningar. Vi vill inrätta specialiserade vårdcentraler för personer med funktionsnedsättningar. Du ska kunna veta att det finns vårdcentraler som är särskilt duktiga på att ta hand om exempelvis döva patienter.

Det är viktigt att dövas behov tillgodoses och vi vill se över om det behövs en stadsövergripande verksamhet för hemtjänst på teckenspråk i egen regi. Under den förra mandatperioden gjordes en utredning av vård- och omsorgsboende för döva och dövblinda äldre. Dessvärre resulterade inte utredningen i något av förslagen. Vi vill under nästa mandatperiod återuppta arbetet och antingen starta ett profilboende i egen regi med anslag till den stadsdelsnämnd där verksamheten är belägen, eller se om det går att på några boenden ha avdelningar där personalen kan teckenspråk

Det är viktigt att ålder inte är ett hinder för att få det stöd som man behöver. Vänsterpartiet vill därför att kommunen i samverkan med regionen ska säkerställa att det finns vård- och omsorgsboende som är särskilt anpassat för döva och där det alltid arbetar personal med teckenspråkskompetens. Vi vill också att stadens ska erbjuda särskild profilhemtjänst för döva för att säkerställa rättigheten att kommunicera på teckenspråk. Vi vill även inrätta äldrekuratorer i stadens alla stadsdelsområden. Äldrekuratorerna ska arbeta både uppsökande och förebyggande för att stötta de äldre som har behov av stöd utöver andra insatser och döva ingår givetvis i målgruppen för detta. Vi tycker det är viktigt att prioritera det förebyggande arbetet och de rehabiliterande insatserna, därför behöver kommunens arbetsterapeuter, fysioterapeuter, anhörigkonsulenter och syn- och hörselinstruktörer samarbeta nära.

Hur ska partiet arbeta för att utveckla och förbättra möjligheten till full service inom Stockholms stad för döva medborgare?  

Centerpartiet arbetar för att alla ska ha lika förutsättningar att ta till sig samhällsinformation och service. Vi anser att detta bäst sker på de ordinarie medborgarkontoren genom tolkar när behov uppkommer. Stockholm ska vara tillgängligt för alla inklusive för döva medborgare. 

Den här frågan hänger ihop med frågan om det svenska teckenspråkets ställning. Eftersom det inte beslutats på kommunfullmäktige om teckenspråkets juridiska status behöver processen göras i rätt ordning. Besluta om teckenspråkets juridiska status först och sen därefter anpassa de olika satsningar och inriktningar. Service på teckenspråk kan vara ett sådant inriktningsbeslut som Fi Stockholm ställer sig bakom.

Det är av stor betydelse att Stockholm är tillgängligt för alla. Personer med funktionsnedsättning ska kunna delta fullt ut i samhället, på lika villkor som andra, och ha självständiga och trygga liv. Vi arbetar kontinuerligt för att utveckla arbetet med stöd och service till de som är i behov av det. Funktionshinderperspektivet är en integrerad del av stadens ordinarie verksamhet, och funktionshinderrådens arbetssätt och organisation förändras nu för att göra råden ännu mer ändamålsenliga.

Vår ambition är givetvis att Stockholm, som landets största kommun, också ligger i framkant i att tillhandahålla service till sina medborgare. Stockholms stad har lagt ner ett stort arbete på att skapa en ny hemsida som ska vara tillgänglig för stockholmare oavsett funktionsnedsättningar. En hemsida kan dock inte fullt ut ersätta det mänskliga mötet. Vi ser ett behov av att utveckla möjligheterna för döva stockholmare att komma i kontakt med stadens verksamheter. Ett medborgarkontor eller servicecenter för döva skulle kunna vara ett alternativ.

Miljöpartiet vill ha en jämlik äldreomsorg. Personer med olika förutsättningar och behov ska få den vård och omsorg som de behöver, samtidigt som en hög livskvalitet upprätthålls. För alla äldre teckenspråkiga finns det idag möjlighet att kommunicera via tolk i kontakter med stadens verksamheter. Vi vill att staden ska bli bättre på att informera om detta. Staden behöver även förbättra sitt arbete med teckenspråk inom äldreomsorgen. Miljöpartiet vill se över om staden själv kan erbjuda hemtjänst på teckenspråk, för att stärka upp utbudet och säkerställa det över tid. Vi vill också se till att det blir lättare att hitta information om vilken hemtjänstaktör som erbjuder hemtjänst på teckenspråk, till exempel på stadens hemsida och genom information från biståndshandläggare. När det gäller äldreboende är det idag inte tillräckligt många som är i behov av vård- och omsorgsboende på teckenspråk att det går att ha en särskild avdelning för detta. Däremot vill vi se över om det är möjligt att samla flera platser för teckenspråkiga vårdtagare på en avdelning. Slutligen vill vi att något av stadens aktivitetscenter kontinuerligt ska tillhandahålla verksamhet som riktar sig till döva, eftersom det är viktigt att skapa mötesplatser för äldre med gemensamma förutsättningar.

Efter den utredning som gjordes förra året sker det ett brett arbete inom staden där vi bland annat vill stärka samarbetet inom stadens förvaltningar. Vi hoppas att denna samordning ska öka tillgängligheten och servicen för funktionsnedsatta genom att stadens olika förvaltningar kommunicerar och samarbetar bättre med varandra kring frågor om till exempel språkstöd och information. I det arbetet så tittar vi också på vad som har gjorts i andra kommuner för att hämta inspiration när vi nu arbetar med detta. Exempelvis teckenspråksforum i Göteborg och Örebro som är utsedd till Europas teckenspråksstad.

Alla medborgare ska ha rätten till en god samhällsservice oavsett funktionsförmåga. Precis som ni själva skriver i ingressen till frågan; i ett jämlikt samhälle ska döva ses som fullvärdiga medborgare, både i förhållande till skyldigheter och rättigheter. Vi vill därför gå vidare med frågan om hur man på bästa sätt kan stärka medborgarservicen till personer som är teckenspråkiga. Vi tror att det kan finnas två vägar; antingen ger staden uppdraget till ett specifikt centralt förlagt medborgarkontor, alternativt att man söker ett samarbete med en civilsamhället för att tillsammans teckna ett IOP för att säkerställa denna funktion.

Vi anser att döva har rätt till den samhällsservice som behövs för att delta efter egen förmåga och vilja, utan att begränsas av onödiga kommunikationsbarriärer. Vår ambition är att se över dagens utbud av service från Stockholms stad riktat mot döva och genomföra förbättringar. Samarbete och kommunikation med Stockholms Dövas Förening, och andra parter med kompetens och erfarenhet, kommer att vara avgörande för att nå träffsäkra och önskvärda förbättringar.

All information som finns inom kommunen ska kunna tillgås på ett enkelt och tillgängligt sätt för alla invånare. För att det ska vara möjligt behöver staden säkra tillgången på dövkompetens i serviceutbudet. Vänsterpartiet vill därför att det ska inrättas en övergripande funktion i kommunen som samordnar svenska teckenspråkets utveckling och främjande mellan stadens förvaltningar. Vänsterpartiet har också lyft vikten av att alla invånare, även döva och personer med annan funktionsnedsättning, ska vara inkluderade och tas i åtanke i alla led av stadens kommunikationsarbete. Vi vill även stärka stadens samarbete med organisationer och föreningar som arbetar med funktionsnedsättnings- och tillgänglighetsfrågor så att deras viktiga kunskaper tillvaratas inom området

Vad händer under valåret?

SDF planerar att under året genomföra olika val-evenemang där du som medlem kan medverka! Det blir medverkan på Järvaveckan, valsamtal, valstugebesök och valvaka. Se alla events här!

Viktiga datum under valåret:
12 augusti: Sista dag för partier att anmäla deltagande i val
18 augusti: Röstning på svenska ambassader och konsulat i utlandet
(
tidigaste datum, varierar mellan länder och städer)

24 augusti: Förtidsröstningen i Sverige startar
11 september: Valdagen

Valmyndigheten

Det är valmyndigheten som ansvarar för valet. De har information kring val på teckenspråk! På deras hemsida finns information om valsystemet, rösträtt och röstkort, sätt att rösta, valsedlar och personrösta samt rösträkning och valresultat.

Länk: val.se/servicelankar/teckensprak