Dövfilmfestival – för tjugonde gången!

En filmfestival som visar film med döva, teckenspråk och dövkultur som tema. Filmer från hela världen, korta, långa och spelfilm som dokumentärer – producerade av, med och om döva – alla filmer speglar någon aspekt av en kulturell och språklig minoritet som lever överallt och mitt i det stora hörande samhället. Välkomna in i en intressant, spännande, tuff och kreativ värld!

I år firar Dövfilmfestivalen 20 år! med fullspäckat program och fest den 22-23 november.

Vi visar intressanta dokumentärer, spännande, roliga, dramatiska och tårdrypande kortfilmer och två fina amerikanska långfilmer! Biljetter köps på Folkets Bio Zitas hemsida här, kostar 80 kronor per film eller block.

Åldergräns 15 år gäller samtliga filmer utom Dummy Hoy som visas från 11 år.

Frågor? Maila info@dovfilmfestival.se

Årets filmer hittar ni här nedan

Fredagen den 22 november kl 18.30
WILD PRAIRE ROSE

1952 återvänder Rose Miller till sin hembygd i Beresford, South Dakota, för att ta hand om sin sjuka mamma. Där blir hon kär i en döv man och måste bestämma om hon har modet att följa sitt hjärta. Wild Prairie Rose berättar om kvinnors förändrade roll på 1950-talets Amerika och om hur människor med olika förutsättningar kan lära sig att kommunicera med varandra. Det är en film som fokuserar på en kvinnas berättelse och som utmanar publiken att fundera på vad som gör ett bra liv. Regi: Deborah LaVine, USA, 2016, 90 min

Lördagen den 23 november kl 12.30
– dokumentärfilmer

DOT

En dramadokumentär om en döv poet, medborgaraktivist och pionjär, Dorothy (Dot) Miles. Dots nära vänner och familj delar sina minnen om henne – hennes arv, arbete och de utmaningar hon mötte, inklusive hennes tragiska kamp med bipolär diagnos. Vi får se glimtar ur föreställningar från Jean St Clair, Sophie Stone, Jovita Bodamer- Macgregor. Regi: Bim Ajadi, Storbritannien, 2018, 28 min

Mannen med duvslaget och dövkulturen/
The Pigeonhole Man and the Deaf

Mannen med duvslaget och dövkulturen/The Pigeonhole Man and the Deaf
Många döva som han träffar betraktar ordet Döv som en hederstitel och tycker att det är viktigt att det skrivs med stor bokstav D. Vad exakt innebär Dövkultur? Och hur ser döva på gruppen av människor som de behöver förhålla sig till så ofta – hörande? Titta på den här dokumentären för att förstå hur du är döv. Regi: Jurjen Blick & Michael Schaap, Holland, 2014, 45 min.

Lördagen den 23 november kl 14.30
– kortfilmer

Driver

Tom är en ung streetracerförare som är mycket snabb och har vunnit mycket. Han blir rikligt belönad av chefen och får ersätta Jonny, deras tidigare förare, som var oslagbar men som hamnade i fängelse eftersom någon förrådde honom. Kommer Tom att stå upp mot Jonny när han kommer ur fängelse? Regi: Antonio Cannata, Italien, 2018, 21 min

AVA

En barnvakt tar över för natten och det som händer får oväntade konsekvenser…
Regi: William Grint, UK, 2019, 3.21 min.

Brevbäraren från det förflutna/The Pastman

I framtiden är tidsresor möjliga, och när dessa överskrids så utreds de av tidskriminalagenter. En statlig agent får i uppdrag att resa tillbaka i tiden för att tjäna som en tröst för dem som drabbas av tidsbrott. Regi: Charlie Ainsworth, USA, 2018, 18 min.

Ett tecken för kärlek/ Talk to the Hands

När Annie förälskar sig i AJ, förväntade hon sig inte ett helt nytt kulturellt äventyr. Annie ser AJ som en mycket attraktiv man som råkar vara döv. Eftersom alla relationer är baserade på kommunikation står de inför många hinder medan de försöker förstå varandra och räknar inte med sina egna bästa vänner som inte godkänner deras relation och vill sabotera. Regi: Katia Belas, USA, 2018, 10 min.

Att känna honom/To Know Him

För att kunna lägga mannen hon älskar till evig vila, måste Sarah möta sin främmande svärfar, John och försöka rasera en barriär som är mycket större än språk. Två världar, döva och hörande, kolliderar i detta kraftfulla och känslomässiga drama. Regi: Charlie Swinbourne, UK, 2018, 28 min.

This is ED!!

Det här är ED!!, är en lättsam komedi baserad på en sann historia som illustrerar att de svårigheter som två döva vänner ställs inför. Sommaren 1973 är Steve och Ed bästa vänner som bor i samma hyreshus när Ed verkligen behöver Steve för att hjälpa honom inför ett viktigt datum. Ett lustigt samtal följer när en frustrerad Ed upprepade gånger försöker få Steve att förstå att han desperat behöver hjälp. Steve använder trasiga och föråldrade hörapparater och förstår inte alls kompisens svårighet vilket bara leder till frustration för Ed. Regi: Bob Hiltermann, USA, 2017, 7 min.

Lördagen den 23 november kl 17.30
– långfilm

Dummy Hoy/The Silent Natural

THAN FICK TUSENTALS FANS ATT JUBLA, MEN HÖRDE DET ALDRIG SJÄLV. William ”Dummy” Hoy var en av de första döva Major League-basebollspelarna på 1800-talet. Som döv introducerade han visuella signaler för STRIKE och BALL i spelet och övervann många hinder för att bli en av de största spelarna av sin tid. Baserad på en sann historia. Regi: David Risotto, USA, 2019, 140 min.

Dövfilmfestival arrangeras i samarbete med Folkets Bio Zita, Birger Jarlsgatan 37, Stockholm.
Närmaste tunnelbana: Östermalmstorg.
Stort TACK till Stockholms stad och Region Stockholm för bidrag.