Dövfilmfestival 2017-12-20T08:52:33+00:00

Fredag 24 november

kl 18:30

Start Line – Europapremiär!

38254 kilometer på 57 dagar. Under sommaren 2015 ger sig filmaren Ayako Imamura ut på en cykeltur genom hela Japan. Resan blir inte bara en stor fysisk utmaning för Imamura utan också ett experiment i att kommunicera. Att kommunicera med hörande har alltid varit en källa till stor frustration och under resan testar hon alla sina gränser och upptäcker inte bara sitt eget hemland utan även nya sidor hos sig själv. Filmen handlar om relationer, språk, att få vara sig själv och att möta sin hörande omgivning på ett utmanande sätt. Den må utspela sig på andra sidan jorden men igenkänningen är hög i denna dokumentär.
Av Ayako Imamura, Japan, 2016. 112 min. www.studioaya.com

Hej, Jag heter Ayako Imamura.
Jag kommer från Japan och är en döv filmregissör.
I 17 år har jag arbetat med att producera filmer. Min senaste film heter Start Line och det är en ”road-movie”.
För 2 år sedan cyklade jag genom landet, från Okinawa till Hokkaido.
Under resan träffade jag många hörande personer och när jag kom fram till Hokkaido träffade jag en döv man från Australien.
Jag lärde mig mycket från honom. Jag tycker att det är roligt att ni får möjlighet att se min film.

Fredag 24 november

Mingel och pubafton på Dövas Hus

efter fredagsfilmen (kl 20:00 – 00-00), Palmfeltsvägen 16. Närmaste T-banestation: Globen

Lördag 25 november

kl. 14:30

Sött, salt och smakrikt – kortfilmer

Kari – svensk premiär!

En kortfilm om Kari, en 6 år gammal döv pojke. Det finns inga ord som kan beskriva den ånger han tvingas leva med efter ett misstag begånget i plötslig ilska.
Elsa Björnsdottir, Island, 2017. 17 min.

The Hunter/Jägaren – svensk premiär!

Ett barndomsminne plågar henne. Jägaren borde inte ha skjutit den där svanen. Denna film handlar om hur vi alltid är summan av våra handlingar.
Erik Akervall, Sverige, 2016. 4 min. www.mondaze.tv

Signs of An Affair/Tecken på otrohet

Flora har varit gift “i nöd och lust” i 21 år när hennes man plötsligt slutar med socker i sitt te. Någonting är fel! Flora är misstänksam och beslutar sig för att ta reda på sanningen. Floras amatörmässiga detektivjakt skapar en rad missförstånd som tar Flora till högst oväntade platser.
Louis Neethling, Storbritannien, 2016. 28 min. www.muttandjeffpictures.com/

IPEK – svensk premiär!

”IPEK” är ett personligt porträtt av en karismatisk skådespelerska och mamma, Ipek D. Mehlum. Vi får följa henne under en tid i livet där hon kämpar för att balansera sina två största drömmar– att bli mamma och att vara en professionell skådespelare.
Erik Akervall, Sverige, 2016. 30 min. www.mondaze.tv

Hej på er alla mina internationella dövfamiljer. Jag fick inspiration från min uppväxt och har sett olika dövfamiljer så jag har plockat ihop olika historier till en persons historia, personen heter Kari.
Filmen Kari, handlar om en 6 årig döv pojke som har knuffat ner sin bror i vattnet och brodern drunknade. Det har påverkat honom och hans uppväxt. Ni får kolla på filmen och se vad som händer.

Tack att du kom och kollade på filmen Kari.

Ett barndomsminne plågar henne. Jägaren borde inte ha skjutit den där svanen. Denna film handlar om hur vi alltid är summan av våra handlingar.

Hej hej på er alla, hoppas ni alla mår bra.
Jag heter Louis och kommer från Storbritannien. Titeln på min film är Signs of An Affair / Tecken på otrohet. Filmen handlar om ett gift par som har varit gifta i över 20 år.
Frun misstänker att hennes man är otrogen med en annan kvinna. Jag hoppas att ni gillar filmen.

”IPEK” är ett personligt porträtt av en karismatisk skådespelerska och mamma, Ipek D. Mehlum. Vi får följa henne under en tid i livet där hon kämpar för att balansera sina två största drömmar– att bli mamma och att vara en professionell skådespelare.

Lördag 25 november

kl. 16:30

Hedy&Heidi – the Lost Sister – Europapremiär!

Historien om ett par tvillingsystrar som separerats vid födseln, Hedy och Heidi. Filmen följer tvillingsystrarna som lever helt olika liv. Efter årtionden av livliga drömmar och intuitioner om en okänd syster så tror sig Hedy ha hittat bevis på att hennes så kallade tvilling Heidi faktiskt existerar. Hon bestämmer sig för att hitta den sanna innebörden av hennes drömmar vilket leder till en hisnande resa där hon hamnar i de mest osannolika situationer och träffar unika personligheter. Och där hon till sist träffar den kvinna hon tror är hennes förlorade syster.
Jason Roberts, USA, 2017. 90 min. badcatsent.com

Hej på er alla, jag heter Roger Vass.
Jag och min partner, Thomas, bildade BadCats Entertainment.
Tecken för företaget namn ser ut så här. Roger förklarar kort varför BadCats Enterainment tecknas så.
Filmen, Hedy&Hedi – the Lost Sisters, handlar om tvillingsystrar som togs ifrån varandra vid födelsen. Efter flera år träffades de och det framgick att de är så olik varandra, från och med då är det dags att de båda tillhör samma familj och det sker flera olika situationer.
Den här filmen kommer att glädja dig och garantera skrattstunder så att du gråter.

Lördag 25 november

kl. 18:30

Sign Gene

Den hemliga amerikanska agenten Tom Clerc är född i en familj som är döva sedan flera generationer tillbaka. Rötterna sträcker sig så långt tillbaka som 1700-talet och Laurent Clerc. Tom är bärare av Sgx29, en kraftfull Sign Gen-mutation som gör det möjligt för honom att skapa superkrafter under användning av teckenspråk. Men för några år sedan förlorade han en betydande del av sina krafter under en hård kamp mot sin främsta motståndare, hans egen bror Jux Clerc, ledaren för en ond organisation¸1.8.8.0, som ägnade sig åt att utrota Sign Gen-mutanter. Tom Clerc och hans kollega Ken Wong skickas till Osaka, Japan för att utreda en rad brott som begåtts av japanska mutanter. Där kämpar de mot ett japanskt gäng och lär sig att de kan vinna spelet bara genom att spela på japanskt sätt. Tom Clerc inser också att hans krafter inte gått förlorade för alltid.
Emilio Insolera, Italien, 2017. 70 min. signgene.com

Sign Gene tecknas så här (se tecken i början av videon).
Filmen handlar om dövasuperhjältar, där deras styrka kommer från teckenspråk.

 

Filmens längd är cirka 70 minuter och i de första 30 minuterna kommer det vara mycket snabbt tempo, snabba sekvenser och textning.
Det är därför att det är mycket viktig att vara alert och uppmärksam på vad filmen handlar om i början, inom dövkultur är vi bra på att vara visuella och använda våra ögon och uppmärksamma saker. Därefter blir filmen lugnare och långsammare. Jag rekommenderar att ni ska lägga märke till vad filmen handlar om i början, så att det blir lättare att förstå filmen på slutet samt helheten.

 

Filmens skådespelare som heter Tom Clerc, Han är släkt med Laurent Clerc.
Laurent var den personen som bildade första dövskola i USA för 200 år sedan.
Nu firar amerikansk teckenspråk 200 årsjubileum och det kommer att lyftas upp i filmen, för de som förstår vad det handlar om kommer att njuta av filmen.
Om någon av era vänner inte känner till dövas historia och dövkultur bör ni förklara och utbilda dem så att de förstår filmen bättre och vi alla gemensamt får dövresiliens.

Lördag 25 november

Efter filmen ses vi för lite eftersnack och mingel på Man in the Moon, Tegnergatan 2C, Stockholm. 400 m från bio Zita. maninthemoon.nu