Den 23-24 november 2018 slår Dövfilmfestival upp portarna för 19:e gången. Vi visar filmer från hela världen med döva, teckenspråk och dövkultur som tema. Kom och mys med oss i höstrusket och hitta din egen favorit.

Dövfilmfestival – för nittonde gången!

En filmfestival som visar film med döva, teckenspråk och dövkultur som tema. Filmer från hela världen, korta, långa och spelfilm som dokumentärer – producerade av, med och om döva – alla filmer speglar någon aspekt av en kulturell och språklig minoritet som lever överallt och mitt i det stora hörande samhället. Välkomna in i en intressant, spännande, tuff och kreativ värld!

Plats: Bio Zita, Birger Jarlsgatan 37, Stockholm
Arrangör: Stockholms Dövas Förening i samarbete med Folkets Bio Zita, med stöd av Stockholms Stads kulturförvaltning och Stockholms läns landstings Kulturnämnd.

Biljetter köps direkt på Bio Zita.
Biljettpris: 80 kr/biljett (The Family Stone-filmen är gratis, men boka!)
www.zita.se

FREDAG 23 NOVEMBER

KL 18:30 • LÅNGFILM

WONDERSTRUCK

Rosa och Ben är båda 12 år och döva, men lever under olika årtionden. Rosa i 20-talets New York och Ben i Minnesota på 70-talet. De längtar bort från vardagen och ger sig av på egen hand för att hitta vad de saknar. På jakt efter gemenskap söker de sig till samma plats. Todd Haynes filmatisering av barnboken Wonderstruck av Brian Selznick är en magisk filmupplevelse för alla åldrar.
Regi: Todd Haynes, USA, 2017, 116 min.
Åldergräns: från 7 år.

Diskussion direkt efter filmen med moderator.

LÖRDAG 24 NOVEMBER

KL 14:30 • DOX

FINAL YEAR | SISTA ÅRET

Fem vänner har hållit ihop under alla år i en skola för döva. Nu går de sitt sista år tillsammans. De kommer snart att tvingas lämna tryggheten och börja i skolor för hörande. Filmen berättar om hur döva osynliggörs och diskrimineras i ett mycket orättvist skolsystem. Dokumentär 67 min Chile. Regi: Viviana Corvalán Armijo, Francisco Espinoza Pérez, Chile, 2017, 67 min

THE MUTE´S HOUSE | DET STUMMA HUSET

En byggnad I Hebron, som har blivit övergivet av sina palestinska ägare, kallas ”the Mute’s House” av de israeliska soldaterna som är stationerade där. Byggnadens enda boende är döva, Sahar, och hennes åttaåriga son, Yousef. Familjens unika historia, som berättas mot bakgrund av den israelsk-palestinska konflikten, berättas genom ögonen på den unga och karismatiska Yousef, eftersom han dagligen rör sig i både de judiska och muslimska områdena i en stad som färgats av hat och våld. Regissör och producent Tamar Kay, Israel, 2015, 30 min Åldergräns för filmpasset: 15 år

LÖRDAG 24 NOVEMBER

Kl 16.30 • KORTFILM 

SIGN | TECKEN

Kortfilmen SIGN är det första samarbetet mellan skådespelaren, regissören och bästsäljande författare Andrew Keenan-Bolger och författaren och kompositören Adam Wachter. SIGN berättar historien om förhållandet mellan Ben, som är hörande och döva Aaron. Filmen skildrar en mänsklig erfarenhet med hjälp av och i samarbete med New Yourk Deaf Theatre och kombinerar Andrews passion för visuella bilder med Adams kärlek till musikalisk berättande. Filmen gjordes i en fyra dagars marathonsession på flera platser i New York City, med en uppsättning aktörer, ASL-tolkar, döva konsulter och många passionerade hörande och döva. Av Andrew Keenan-Bolger, Adam Wachter, USA, 2016, 15 min

WORDS OF CARAMEL | CARAMELS VÄRLD

I ett flyktingläger i Sahara-öknen bor en döv pojke som vill lära sig skriva så att han kan uttrycka vad han känner för sin bästa vän, den unga kamelen Caramel.
Regi: Juan Antonio Moreno. Sverige, 2016, 20 min.

THE SOUNDS OF FEAR | LJUDET AV RÄDSLA

En ung döv kvinna, Ivy, bevittnar av misstag en grupp knarkare som dödar en sheriff i en avlägsen semesterort. Hon flyr genom de tomma gatorna på jakt efter hjälp. Hon träffar på en familj på semester och försöker få dem att ringa till polisen, men de förstår inte vad hon vill. Och narkomanernas hot kommer allt närmre… Regi: Colin Campbell, USA, 2016, 8 min.

LOVE IS BLIND | KÄRLEKEN ÄR BLIND

Alice hamnar i en besvärande situation när hennes man plötsligt kommer hem och vill åstadkomma några förändringar.
Skriven och regisserad av Dan Hodgson. UK, 2015. 6.25 min

THE SILENT CHILD

Oscarsvinnare i kortfilmskategorin 2018 som handlar om en döv fyraårig tjej som heter Libby. Hon är född i en medelklassfamilj och lever i en tyst värld tills en snäll socialarbetare ger henne kommunikationens gåva.
Regi: Chris Overton, Storbritannien, 2017, 20 min

Åldergräns för filmpasset: 15 år

LÖRDAG 24 NOVEMBER

Kl 18.30 • LÅNGFILM

THE FAMILY STONE | VÄLKOMMEN TILL FAMILJEN

Filmen är kostnadsfri men platsreservation måste göras.
En uppsträckt och mycket konservativ affärskvinna följer sin nya pojkvän till hans excentriska och utåtriktade familjs årliga julfirande och finner att hon inte alls passar in i deras frisinnade familj. Och pojkvännens döva bror ställer hennes många fördomar på spets på ett dråpligt sätt.
Regissör Thomas Bezucha, USA, 2005, 103 min.
Åldergräns: Barntilllåten

Efter filmen ses vi på Man in the Moon Tegnergatan 2 C och minglar och pratar om filmen.