Fredagen  den 4 december

Marie’s Story

Kl 13.00, Skolbio  – Sluten visning för inbjudna skolor

I början av 1900-talet får en ödmjuk man och hans hustru en dotter, Marie som föds dövblind och utan förmåga att kommunicera med omvärlden. Föräldrarna vägrar att skicka henne till en vårdanstalt och skickar istället den 14-åriga Marie till Larnay institutet där katolska nunnor driver en dövskola för flickor i ett sista försök att ge henne ett språk. Här ser nunnan Marguerite det unika potential som Marie besitter och tar sig an henne i hopp om att kunna ge henne ett sätt att kommunicera. Baserad på en sann historia berättas här om en livsomvälvande resa för Marie och Marguerite. En resa som kantas av misslyckanden och missmod såväl som stark tro, hopp och kärlek.
Frankrike 2014. 95 min. Från 11 år.

 

The Tribe

Kl 18.30

I Miroslav Slaboshpitskijs långfilmsdebut finns varken talad dialog eller undertexter, för hat och kärlek behöver ingen översättning. På en internatskola för döva dras den nya eleven Sergej genast in i ungdomsgänget som ägnar sig åt rån, mutor och prostitution.
Filmens ordlösa ungdomsskildring är lika vacker som en pessimistisk ögonblicksbild från ett samtida Ukraina. Filmen vann Grand Prize vid kritikerveckan i Cannes tidigare i år.
Regi: Miroslav Slaboshpitskij, Ukraina, 2014, 130 min. Från 15 år.

Mingel på Dövas Hus efter fredagsfilmen,
Palmfeltsvägen 15. Närmaste tunnelbana: Globen.

Lördagen den 5 december

Marie’s Story

Kl 14:30 – familjeföreställning

I början av 1900-talet får en ödmjuk man och hans hustru en dotter, Marie som föds dövblind och utan förmåga att kommunicera med omvärlden. Föräldrarna vägrar att skicka henne till en vårdanstalt och skickar istället den 14-åriga Marie till Larnay institutet där katolska nunnor driver en dövskola för flickor i ett sista försök att ge henne ett språk. Här ser nunnan Marguerite det unika potential som Marie besitter och tar sig an henne i hopp om att kunna ge henne ett sätt att kommunicera. Baserad på en sann historia berättas här om en livsomvälvande resa för Marie och Marguerite. En resa som kantas av misslyckanden och missmod såväl som stark tro, hopp och kärlek.
Frankrike 2014. 95 min. Från 11 år.

Deaf World

KL 16:30kortfilmer

Sagan-Endalausa

The Endless Story / En oändlig historia

Baserad på en sann historia om döva barn från en tid när teckenspråk var förbjudet.
Filmen vann pris för bästa kortfilm under Clin d´Oeil i Frankrike 2015.
Regi & manus: Elsa Björnsdottir, Island, 4 min. Från 15 år.

bildscottisislanders

Scottish Islanders / Skottska öbor

Scottish Islanders är en dokumentärfilm där vi får möta döva som bor på de avlägsna och karga skotska öarna. Vi hälsar på i deras hem och
får se hur de lever där.
Vi lär oss om hur det kan vara att vara döv och bo på ute på öarna – har de tillgång till allt de behöver? Vad är bra och vad är dåligt?
28 min. Från 15 år.

Sign name

Britain’s first baby to be registered with a sign name / Registrerat namn – på riktigt

Döva har egna persontecken men normalt är dessa inte registrerade på födelsebevisen.
Inte förrän nu! Den här kortfilmen berättar om en liten flicka som blir den första att få ett registrerat persontecken. Missa inte det!
Remark, England. 4.38 min. Från 15 år.

Battle-lines

Battle Lines

Battle Lines är en drama som utspelas under första världskriget. En döv man får inte vara med i striden för sitt hemland och stoltheten får sig en knäck.
Hur ska hans omgivning se på honom nu? Är han en svikare? Kampen för kärlek och rättvisa ligger sida vid sida med krigsstolthet och smärta. Arthur Robertson tvingas konfrontera andra strider än den han egentligen är beredd på.
Dir. Julian Peedle-Calloo, UK, 2014, 28 min. Från 15 år.

bilddövfotboll

Does Deaf Football have a Future? / Har dövfotbollen en framtid?

Kolla in Thomas Giddens dokumentär om dövfotbollens framtid.
Samuel Dore och Maverick Litchfield för Zoom, 13.30 min. Från 15 år.

what is deafhood

What is Deafhood? / Vad är deafhood?

Begreppet Deafhood är på korståg över dövvärlden och många tycker att det är kunskap och perspektiv de saknat länge. Men varifrån
kommer det egentligen och vad innebär det?
Remark Media, England 6.38 min. Från 15 år.

Kiss

The Kiss / Kyssen

När ett hörande par möter ett dövt par på ett café inser de plötsligt att vissa saker bara kan sägas med en kyss.
Charlie Swinbourne, UK, 2014, 7 min. Från 15 år.

In the Can

Kl 18:30

Nicky, en ung blivande regissör, drömmer om att han en dag ska få göra film i Hollywood. När en mystisk främling, Lou Lumire, en självutnämnd Hollywood producent, plötsligt dyker upp ser  drömmen ut att bli sann. Lumire har ett once-in-a-lifetime erbjudande för Nicky – att regissera sin allra första långfilm!
När bläcket torkat på kontraktet inser Nicky att det finns en hake – han måste ordna allt själv, skaffa skådespelare, filmutrustning och skriva ett manus på bara några dagar. Det blir en kamp mot tiden och Nickys mentala hälsa testas på vägen ända tills hans får kännedom om Lou Lumires stora hemlighet.
ASL Films. 111 min. Från 15 år.

Mingel på Hotell Anglais, Humlegårdsgatan 23, bakom Stureplan, mot Humlegården. Ett stenkast från Bio Zita. Närmaste tunnelbana: Östermalmstorg.

Filmfestivalen arrangeras av Stockholms Dövas Förening i samarbete med Folkets Bio Zita. Alla filmer visas på Bio Zita, Birger Jarlsgatan 37. Närmaste tunnelbana: Östermalmstorg.

Stort TACK till Stockholms läns landstings kulturnämnd och Stockholms stad kulturförvaltning för bidrag att kunna genomföra festivalen. Tack!

Biljetter

för vuxna kostar 70 kr, barn och ungdomar under 15 år 50 kr. Biljetterna släpps fredagen den 20 november och bokas direkt på www.zita.se.
Det går även bra att köpa biljetter direkt i kassan på Bio Zita. Icke uthämtade biljetter släpps igen fredagen den 27 november. Redan betalda biljetter hämtas ut när som helst före filmens start.
Samtliga filmer har 15 års gräns utom filmen Marie´s story som har 11 års gräns. Åldersgränserna gäller även i målsmans sällskap.

För mer information: info@dovfilmfestival.se

Med reservation för eventuella ändringar i programmet!