Klicka här för att läsa skrivelsen Region Stockholm begränsar möjlighet till delaktighet.

Klicka här för att läsa pressmeddelandet Ekonomisk kris hos Region Stockholms Tolkcentral – ingen mer tolkning i år

Skrivelse: Region Stockholm begränsar möjlighet till delaktighet

Tolkcentralen kommer att prioritera bort alla tolkbeställningar för döva, hörselskadade och personer med dövblindhet i Stockholm som inte är hälso- och sjukvårdsrelaterade fram till årsskiftet. Dessutom dras redan beviljade tolkbeställningar tillbaka. Dessa åtgärder sker på grund av ekonomiska skäl. Detta är helt oacceptabelt och därför har Stockholms Dövas Förening och FSDB Stockholm Gotland samt Hörselskadades Distrikt i Stockholms län idag 16 november skickat en skrivelse till Hälso- och sjukvårdsregionråd, Talla Alkurdi samt samtliga partier inom Hälso- och sjukvårdsnämnden.

I skrivelsen lyfter vi fram att regionen inte uppfyller lagstadgade krav och fråntar våra målgrupper möjlighet till delaktighet samt att det ger allvarliga konsekvenser för tolkanvändarna som nu tvingas att klara sig utan tolkning året ut, vilket leder till allvarliga inskränkningar i deras vardag. Det är inte första gången detta händer, liknande situationer uppstod 2015, 2018 och 2019. Att det sker igen visar att regionen inte lärt sig något av tidigare erfarenheter. I stället misslyckas de återigen med att göra en korrekt prognos av tolkbehovet. Region Stockholms agerande visar tydligt att regionen missbrukar det handlingsutrymme som en skyldighetslag ger.

Vi har tre krav som vi anser att Region Stockholm omgående ska tillmötesgå. Kraven är att regionen omedelbart tillför medel till Tolkcentralen för att Tolkcentralen ska kunna tillgodose tolkbehoven resten av året. I skrivelsen kräver vi också att kommande årsbudgetar tilldelar Tolkcentralen tillräckligt stora medel för att hela årets tolkbehov ska kunna tillgodoses. Tolkanvändarna måste kunna vara fullt delaktiga i samhället alla årets månader.

Skrivelsen i sin helhet och pressmeddelandet kan läsas här  till vänster.

Vid frågor, kontakta SDF:s intressepolitiska sekreterare på elsa@stockholmsdf.se.