Rapport från möte med BUP

Den 14 november 2023 hade SDF och SDUR möte med BUP för döva och hörselskadade där vi gick genom respektive verksamhet och feedback på BUP:s arbete.

Organisatoriskt gällande BUP för döva
Teamet är knutet till BUP Globen med ett regionalt uppdrag; döva och hörselskadade barn samt barn med döva och hörselskadade familjemedlemmar. De utför öppen vård med specifika vårdinsatser.  Främst bedriver de verksamhet med psykologisk behandling samt medicinisk behandling.  

Hela BUP ska omorganiseras. Det finns inget beslut hur BUP för döva och hörselskadade kommer att påverkas. Det finns dock oro att det blir glapp i vårdkedjan eller att det blir sämre för döva och hörselskadade barn, det är viktigt att målgruppen själv får välja BUP för döva om de önskar det. SDF ska följa upp detta samt se över vårdavtal/vårdöverenskommelse.

Mottagningens arbete
BUP för döva har 60-70 patienter varje år. Själva inflödet har minskat något med tiden. En orsak är närhetsprincipen, att föräldrar hellre väljer BUP nära hemmet. En annan orsak är att de övriga BUP inte känner till BUP för döva och således börjar behandla barnet istället för att remittera vidare till BUP för döva. De jobbar mycket med att informera andra BUP om att detta team finns.  

BUP för döva har två psykologer, en sjuksköterska som även utför psykologisk behandling samt en överläkare knutet till teamet. Hos BUP för döva får barn utredning, behandling samt medicin där det behövs. Just nu är det ingen kö eller väntetid. Dock är det svårare att få tid till BUP för döva på grund av ett nytt system gällande egenremiss och remiss (mer om det nedan).  

BUP En väg in
Direktkontakten med BUP för döva är borta, idag gäller BUP En väg in där barn och vårdnadshavare själva får skapa ärende. För psykisk mående är det möjligt att begära egenremiss. Gällande neuropsykiatrisk utredning (t.ex. för ADHD eller autism etc) krävs det remiss från skolläkare, barnläkare eller barnpsykiatriker.  

Detta nya system går i linjen med förstalinjevården, dock är det problematiskt för flera målgrupper då det kräver mer av vårdnadshavare eller barnet om man vill komma i kontakt med BUP. Till En väg in är det i första hand Alltid Öppet som gäller. Även 1177.se eller telefon är möjliga kontaktvägar. BUP för döva har märkt att det är fler som tycker det är svårare att komma i kontakt eller söka efter hjälp.  

Ett problem här är även att barnhörselhabiliteringen Rosenlund inte längre kan remittera deras patienter till BUP för döva då de saknar barnläkare eller barnpsykiatriker hos deras mottagning. En dialog förs nu mellan respektive enhetschefer.  

Kommunikation
BUP för döva har en egen webbsida samt en broschyr som de delar ut vid behov. SDUR lyfte upp vikten av kommunikation med målgruppen, t.ex. via teckenspråksöversättning på hemsida samt broschyrens innehåll. Det vore även bra om broschyren också fanns på andra språk (då det är fler familjer som har annat språk än svenska som förstaspråk).