Hej alla!

Ni har säkert fått Teckentydaren (TT) nr 7 och att det stod i ett notis att vi på dövföreningen tillsammans med SDUR – Stockholms Dövas Ungdomsråd haft träff med Manillaskolans ledning den 5 oktober här på Dövas hus. Nu vill vi passa på att fördjupa lite det här frågan till er alla.

Vi tog upp bland annat , Elevhälsan hos skolan, föräldrarådet, elevrådet och elevdemokrati och definition av två-språklighet. Elevhälsan har eleverna idag ganska låg förtroende till elevhälsan på skolan. Ledningen ser allvarligt på det och kommer att följa upp så att eleverna ska få tillbaka förtroende till elevhälsan. Om eleverna inte ser förändring så kontakta gärna på DUKiS och berätta till fritidsledarna och eller till SDUR – Stockholms Dövas Ungdomsråd. De har tystnadsplikt. SDUR följer upp det längre fram. Ni föräldrar som är oroliga eller undrar över något så kontakta gärna oss på dövföreningen. Elevdemokratin på skolan, man tog upp frågan och att man tycker att demokratin fungerar ganska bra. Elevrådet har en hög position hos skolan och har för avsikt att ha det i framtiden också. SDUR kommer att följa upp frågan. Föräldrarådet på skolan ska ledningen se till att informera föräldrarna som sitter i föräldrarådet en genomgång om vad som gäller att sitta i föräldrarådet. Föräldrarådet som inte kan ta upp frågan som inte berör Manillaskolan kan ni alltid kontakta oss så att vi kan lyfta upp frågan t.ex. hos SPSM Östra. Teckenspråkets ställning, Manillaskolan har nu spridit ut med sin policy till föräldrar, elever, personal och lärare på skolan att Manillaskolan har en tydlig två-språklighets policy på skolan och det är Svenskt Teckenspråk och skriven svenska som gäller på skolan. Vill eleverna ha talundervisning ska skolan kunna erbjuda. Men det ska inte vara en huvudfokus på frågan.

Till sist, om ni undrar över kan ni alltid kontakta oss på dövföreningen och SDUR – Stockholms Dövas Ungdomsråd om ni inte är nöjda med skolan eller av annat karaktär. Vi är en motpart till Manillaskolan och vid vår senaste möte har vi haft en konstruktiv dialog och fått prata högt i tak och vi avser att fortsätta med det framöver. Öppet hus den 25 november på Manillaskolan. Det finns information längre ner på våran flöde på vår Facebook.

Ni föräldrar som funderar eller tvekar över skolan kom gärna dit och få en positiv bild över hur de kan undervisa på två-språklighet på skolan. Tack och Hej.

Kontakta Ola Lundström föreningens ordförande på ola.lundstrom@sdrf.se och Linnea Karmgård vikariat ungdomskonsulent på SDUR på linnea@sdur.se