2015-09-07

Stockholms Dövas Förening och Stockholms Dövas Ungdomsråd har mottagit informationen om den svåra tolksituationen i höst och har anmärkningar vi vill lyfta fram i detta brev.

Vi är glada att fler döva är medvetna om deras rätt till att beställa tolk, vilket det ökade antalet beställda/utförda uppdrag visar på, men är rätt ut sagt besvikna över att tolkcentralen inte kan utföra alla uppdrag som beställs på grund av ekonomiska skäl. Endast 5 % ökade genomförda tolkuppdrag och hela er budget rasar? Det låter som ett stort problem för oss, HSF måste tillskjuta mer medel till tolkcentralen, speciellt om trenden håller i sig till år 2016 och framöver!

Det vi reagerade på var speciellt att ni skyller på IT kostnader och en uppräkning. Vi anser att man alltid ska separera på administrativa kostnader och tolkutförande, annars är det stor risk för att tolkutförande minskas på grund av administrativa kostnader. Hur har ni lagt upp er budget?

Vilka IT-kostnader menar ni, tolkportalen? Om det är tolkportalen så tycker vi det är oerhört synd att ni inte informerade att tolkanvändarnas pengar kommer att investeras i tolkportalen. Tolkanvändarna fortsätter helst att beställa på det traditionella sättet och får fler utförda tolkbeställningar än att beställa via tolkportalen som stjäl pengar från fler beviljade tolktimmar till döva.
Vad menar ni med uppräkningen på 1,8 % från HSF? Vad är det för uppräkning, skulle ni kunna specificera detta lite mer?

Ni kommer att vartefter beställningar kommer in informera om ekonomibristen och hur ni prioriterar men ni förstår att ert ekonomiska problem kommer att påverka många dövas vardag och konsekvenserna är att många kommer att ta kontakt med oss, som är deras närmaste intresseorganisation!

Vi kräver därför att ni informerar om situationen till alla länets döva medborgare i förebyggande syfte både på teckenspråk och skriftligen via era informationskanaler omgående så att vi inte ska behöva göra ert ansvarsåtagande.
Mona Riis 
Stockholms Dövas Förening

Henrik Sundqvist
Stockholms Dövas Ungdomsråd

(Här laddar ni den här skrivelsen i PDF)