Hörselhabilitering Barn och Ungdoms svar angående Taxiresor för döva barn

Tack för era synpunkter.

Stockholms läns landsting erbjuder hörselhabilitering till barn och ungdomar med hörselnedsättning/dövhet och uppdraget utförs av Karolinska Universitetssjukhuset via Hörsel- och Balanskliniken. Hörselhabiliteringsstöd erbjuds i form av råd, stöd och information, medicinsk uppföljning, förskrivning av hjälpmedel, språkscreening, råd­givning om ljudmiljö i förskola/skola etc.

Ansvaret för transporter mellan hem och specialanpassad förskola ligger utanför Stockholms läns landstings uppdrag. Trots det har Hörsel- och Balanskliniken och Hörsel­habilitering barn och ungdom under en tid administrerat dessa resor.

Hälso- och sjukvårdsförvaltningen (HSF) ser att kostnaderna för förskolebarnens taxiresor till special­anpassade hörselförskolor medför en undanträngningseffekt, vilket medför att, Hörsel- och Balanskliniken och sedermera Hörselhabilitering barn och ungdom får svårigheter att utföra de uppdrag inom hälso- och sjukvården som åligger landstinget.
HSF har därför beslutat att följa den överenskommelse från 1990-talet som anger att om taxiresor behövs för att barn ska kunna nyttja specialförskolans utbud skall även kostnaden för dessa resor ingå i en kommuns ansvar.

För de barn med hörselnedsättning och som är i behov av specialanpassad hörsel­förskola, har respektive kommun delgivits information inför varje beslut, om varje barns unika behov kring hörsel, språk och kommunikation samt betydelsen av väl anpassade lokaler med specialutbildade förskolepedagoger . Dialog sker även fortlöpande under barnets tid på specialförskolan, på uppföljningsmöten mellan kommun, specialförskola, hörselhabilitering och föräldrar.

Önskar kommunerna få ytterligare information kring varje unikt barn med hörselned­sättning som har en specialförskoleplacering inför beslut kring transport till specialanpassad förskola, är de varmt välkomna att kontakta oss.

Vi har även tidigare vid flertalet tillfällen erbjudit utbildning i teckenspråk till de taxi­chaufförer som är utsedda att vara barnets fasta chaufför, vilket vi naturligtvis även i fortsättningen kan ställa oss positiva till, om kommunerna vill.

Med vänlig hälsning

Robert Huhn                                   Helena Wallmon

Verksamhetschef                            Enhetschef

Brevet i PDF

Svar från Stockholms Dövas Förening och Stockholms Dövas Ungdomsråd

Taxiresor till och från förskolan för döva barn

Stockholm 2015-10-30

Att: 
Robert Huhn
Helena Wallmon

Vi har mottagit ert svar på vårt tidigare brev.

Vi är fullt medvetna om ert grund till beslutet och ifrågasätter inte det. Det vi ville var att Stockholms läns landstings hörselhabilitering tar ansvar över processen kring överlämningen till kommunen gällande varje barns taxiresor.

Vi har kontaktats av föräldrar och även tagit kontakt med några kommuner och konstaterat att information brustit inom kommunerna då flertalet barn nekats skolskjuts och en kommuns handläggare till och med sagt att de inte visste att landstinget inte längre tar ansvar. Några kommuner hänvisade till färdtjänsten då skolskjuts inte gäller förskolebarn.

Färdtjänsten har också ifrågasatt föräldrar, som provat att söka färdtjänst, då de inte ser döva barn som berättigade till färdtjänst dessutom krävs det LSS ledsagare då barnen är för unga för att åka färdtjänsten själva. Vi vill betona att färdtjänst inte är ett alternativ för dessa barn då det inte är tryggt med olika chaufförer utan kunskap om teckenspråk och av andra orsaker.

Ni säger att ni har delgivit varje kommun information om varje barns unika behov kring hörsel, språk och kommunikation o.s.v. men vi kan konstatera att det inte har räckt till eller så har dessa som delgivits information inte informerat vidare till övriga tjänstemän som tar beslut om skolskjuts.

Vi anser därför att ni som tagit beslutet att lämna över administrationen av dessa resor har ett stort ansvar att se till att processen överlämnas smidigt och felfritt så att inget barn drabbas av beslutet. Med detta menar vi att ni ska följa upp varje barn som tidigare har haft taxiresor betald av er och se till att de får skolskjuts via kommunen fr.o.m. 1 januari 2016.  Ni har även ansvaret att stötta de nya barn som inskrivs hos er i processen kring ansökan om taxiresor framöver.

Kommunerna med sin okunskap vet inte vilka de ska ta kontakt med, ni måste själva aktivt uppsöka kontakt med varje kommuns handläggare och stötta föräldrarna och barnen i frågan om deras ansökan av taxiresor till och från förskolan.

Det är en oroande och allvarlig situation som uppkommit nu i och med att barnen nekas taxiresor då det indirekt påverkar föräldrars beslut att inte skicka barnet till en specialförskola där allt är anpassat till ett dövt barn i en teckenspråkig miljö. Får barnet som behöver teckenspråkig miljö inte gå i specialförskolan kan det påverka barnets framtid negativt!

Stockholms Dövas Förening
Stockholms Dövas Ungdomsråd

Brevet i PDF