Möte med äldreborgarrådet och äldreombudsmannen

Nu efter valet har Stockholms stad en ny äldreborgarråd, Torun Boucher (Vänsterpartiet). SDF har lyckats få möte med henne och även Stockholms stads äldreombudsman Susanne Leinsköld torsdagen den 27 oktober.

SDF har nu de senaste åren strävat efter att staden ska införa en tjänst motsvarande medborgarkontor och har haft kontakt med förra politiska styre samt skrivit flera skrivelser i ärendet. Vi har också länge lyft att det finns stort behov av teckenspråkigt vård- och omsorgsboende. Våra krav har tyvärr inte blivit verklighet trots lösa löften av förra det politiska styret.

Nu på gårdagens möte med nya äldreborgarrådet beskrev vi samma saker som vi lyft många gånger tidigare, att det finns forskning som visar på att äldre döva och äldre med dövblindhet mår i större utsträckning sämre fysiskt och psykiskt samt att Stockholms stad inte tar sitt ansvar. Vi har också på mötet lyft hur viktigt det är att Stockholms stad har en teckenspråkig äldrevägledare för att skapa förtroende bland äldre döva och äldre med dövblindhet samt att en sådan funktion skulle också bidra mycket till själva kommunen, t.ex. som anhörigstöd eller stöd till biståndshandläggare och förvaltningarna. Vi pekade också på rapporten från 2018 som staden själva tagit fram.

Äldreborgarrådet Torun Boucher höll med i mycket i av vad vi beskrivit och känner till problematiken samt utmaningarna sedan tidigare. Hon var även med på SDF:s valdebatt där äldrevägledare tagits upp. Boucher informerade direkt att staden står inför budgetutmaningarna och eftersom det inte finns tidigare politiskt beslut är det tyvärr osannolikt att staden inrättar en sådan tjänst redan år 2023. SDF har då tryckt på att det är viktigt att Äldrenämnden eller staden nu tar denna fråga på allvar och påbörjar utredningar kring vilka förutsättningar det finns för att en sådan tjänst och boende skulle kunna bildas.

Dessa intressepolitiska mål är inte lätt att uppnå men SDF kämpar fortsatt med frågan och ger inte upp. Vi kommer att följa upp frågan under hösten sträva efter politiskt beslut.