Förra veckan hade SDF äntligen möte med Arbetsförmedlingens sektion Syn Döv Hörsel (i Stockholm). Ett samverkansråd har tidigare funnits men ingen möten har skett på tre år. Anledningarna har varit att AF inte kunnat ha möten på grund av omorganisationen och sen pandemin, trots att SDF flera gånger har påtalat att vi önskar samverkan.

På detta möte, 11 oktober, blev det en bra dialog mellan oss och AF trots inget möte ägt rum på länge. Vi berättade om respektive verksamhet. De berättade om deras verksamhet, att de är nu fullbemannade och har tre dövkonsulenter samt tre SIUS-konsulenter. De har även en ny arbetsförmedlare hos dem vilket de upplever är positivt. Utöver döva vänder de också sig till personer med synnedsättning samt hörselnedsättning.

De berättade att de har 200-250 ärenden årligen och totalt ca 450 döva inskrivna. Inte alla inskrivna är arbetssökande, det finns också personer som är inskrivna som har lönebidrag eller anpassningsbehov. Antalet inskrivna var lägre 2021, troligen på grund av pandemin. Just nu finns nästan ingen kö enligt dem. Det är högst en veckas väntetid till dövkonsulent och två personer i kö till SIUS.

Mötet diskuterade också de positiva och negativa effekterna av omorganisationen som Arbetsförmedlingen genomförde år 2019. Mycket har blivit digitaliserat och det är också förändringarna i handläggningsprocessen. Sektionen Syn Döv Hörsel tycker det finns positiva effekter även om de också ser problemen. SDF lyfte att det är problematiskt att kontaktvägar är så begränsade att det ofta försvårar för döva att komma kontakt med Arbetsförmedlingen samt få rätt vägledning och stöd. Det gäller speciellt att kunna få komma fram till sektionen Syn Döv Hörsel och få kontakt med dövkonsulent. Det finns utmaningar med både den digitala kundportalen och Statens servicecenter. Sektionen Syn Döv Hörsel var medvetna om vissa problem men kände inte till hela bilden.

Det är en komplex fråga för SDF att driva intressepolitiskt då mycket är av nationell karaktär. Arbetsförmedlingen är en myndighet och det är då SDR som driver frågan samt har nationell samverkan med AF. SDF fortsätter ändå att bevaka frågan och ska sträva efter närmare samverkan med SDR kring denna fråga.

Samma information på teckenspråk: klicka här!