Tolkcentralen bröt mot lagen

Patientnämnden har kommit med ett tjänsteutlåtande efter att mottagit flera anmälningar kring Tolkcentralens budgetunderskott i höstas där de stoppade all beställningar som inte var hälso- och sjukvårdsreleterade. I utlåtandet bekräftar Patientnämnden det Stockholms Dövas Förening, med andra intresseorganisationer, tidigare sagt. Nämligen att det är ett lagbrott när regionen, via Tolkcentralen, inte erbjuder vardagslivstolkning till döva, personer med dövblindhet och hörselskadade hela året. Bristande ekonomi är inte ett tillräckligt skäl till att neka tolk, enligt Hälso- och sjukvårdslagen. Att Patientnämnden bekräftar vår uppfattning är viktigt och visar på situationens allvar.

Stockholms Dövas Förening, via intressepolitisk sekreterare Elsa Brunemalm, medverkar idag i Sveriges Radio, P4, där SDF lyfter att det är anmärkningsvärt att varken SLSO eller Tolkcentralen förutsett trycket tidigare och i god tid kunnat äska medel från HSF för att tillgodose behovet, och det är ännu mer anmärkningsvärt att regionen först nekade äskandet även om de sen godkände ett underskott.

Att inte veta hur sin vardag kommer att se ut medför en enorm stress och osäkerhet. Situationen i höstas inskränkte allvarligt för döva, personer med dövblindhet samt hörselskadeade att kunna delta i samhället med samma demokratiska rättigheter.

Tolkanvändarnas tillgång till kommunikation är en mänsklig rättighet. Regionens agerande visar tydligt att regionen missbrukar det handlingsutrymme som en skyldighetslag ger. Region Stockholm har lovat att Hälso- och sjukvård kommer inför 2023 samt 2024 justera beställningen på ett sådant sätt att uppräkning ökas mer än tidigare år i syfte att bättre spegla det behov som finns och ska bli till en nivå att ett stopp inte behöver införas under 2023. SDF kommer följa upp detta och se till att dessa löften blir verklighet.

Teckenspråksöversättning av P4 radiointervju med SDF.