Efter våra skrivelser och uppmärksamhet kring tolkfrågan har både mittkollationen och Vänsterpartiet lyft frågan i Hälso- och sjukvårdsnämnden.

Region Stockholm har ett budgetuppdrag för 2023 där en genomlysning av finansiering och styrning av Tolkcentralen ska genomföras för att säkra rätten till tolk. I ett tjänsteutlåtande som behandlats av Hälso- och sjukvårdsnämnd föreslås ett utvecklingsarbete av Tolkportalen där de får 1,6 miljoner kr extra år 2024. Den totala årsbudgeten för Tolkcentralen föreslås också att höjas från 61 miljoner kr till 70 miljoner kr till nästa upphandling för tolkbolagen. Anledningen är att nuvarande upphandling har sin budgetram fastställd. Det är en positiv höjning på 13% men som blir verklighet först slutet av år 2025.

Den 14 mars beslöt Hälso- och sjukvårdsnämnden på deras möte att Hälso- och sjukvårdsdirektören får i uppdrag att omförhandla nuvarande överenskommelse med SLSO/Tolkcentralen för en förlängd överenskommelse gällande 2024-2026 då nuvarande avtal gäller fram till år 2023. Oppositionen gjorde också uttalandet till punkten i att de vill vara med och arbeta blocköverskridande. I protokollet noterades även brevet från Stockholms Dövas Förening och FSDB Stockholm Gotland samt att våra synpunkter ska beaktas i det fortsatta arbetet.

I tjänsteutlåtandet finns det därmed flera bra punkter men också flera mindre bra saker som vi aktivt kommer att bevaka och gläds även åt att Hälso- och sjukvårdsnämnden ser intresseorganisationerna som en viktig del i arbetet. Regionen ska också återkomma i hur de avser lösa eventuella underskott för år 2023 och 2024.

SDF och FSDB Stockholm Gotland uppmanar därför er medlemmar att fortsätta ringa och beställa tolk via telefon för att markera att det är viktigt att beställningsflödet blir bra samt att visa behovet på tolk. Vi fortsätter uppdatera kring frågan när vi har ny information.