Erdem Akan

Text: Romel Belcher
Foto: privat

Med hjärtat i 08 Stockholm driver Erdem Akan företaget Kompetenskompassen som erbjuder yrkesintroduktion för teckenspråkiga. Att växa upp i en miljö med familjeentreprenörskap har motiverat Erdem att starta ett eget företag.

Erdem hade ett korttidsuppdrag hos SDF med uppgift att utreda behov av bovärd vid seniorboendet i Skärholmen. Uppdraget resulterade i att en teckenspråkig bovärd kom att ingå i seniorboendet i efterföljande upphandling med Skärholmens kommun. Erdem även arbetat som kurator på Mogårds folkhögskola och på Iris Hadar som nationellt uppdragsansvarig för 4 utbildningsorter i hela Sverige. Han var även jobbcoach och samordnare för Stockholm samt kompetensansvarig inom företaget och har dessutom jobbat som kurator hos Dövteamet. Under den här tiden blev drömmen om att starta eget allt starkare. Han började planera och drömmen kom att bli verklighet.

Att växa upp i en familj med en pappa som i 30 år drivit ett eget företag inom restaurangbranschen och senare med hans storebror som delägare i företaget har inspirerat Erdem. Inspirationen kom av att se familjens hårda arbete för att driva företaget samtidigt som hans pappa, hans förebild, tog hand om hela familjen. Åren med familjeföretaget på nära håll samt diverse arbeten gav Erdem en bättre insikt i vad entreprenörskap innebär och kom att bli starten på vad som resulterade i företaget Kompetenskompassen. Namnet kommer från hans ambition att ha en bred kompetens inom företaget samt hans synsätt om att döva kan ha olika kompetenser. Det är hans starka tro att om allt detta samlas på en och samma plats leder detta till att många döva kan bidra till mer inkludering och en större mångfald på olika arbetsplatser.

Erdem menar att flera arbetsplatser har en inkludering- och mångfaldspolicy, ofta på ett papper som de sätter upp på väggen. Däremot brister de ofta i hur det ska omsättas i verksamheten.

Han känner att med hans många affärsidéer som entreprenör och alla möjligheter som arbetsmarknaden erbjuder så har han har stor potential. Dessutom vill Erdem stärka dövas ekosystem där flera döva kan bidra till en starkare företagstillväxt i dövsamhället, samtidigt som han vill synliggöra och medvetandegöra för majoritetssamhället att vi döva har kompetensen att driva frågor som rör oss själva.

Erdems budskap till alla är att utmana sig själva och tro på sina drömmar och förmågor. Han och företaget Kompetenskompassen har stött på flera hinder i processen fram till där företaget är idag. Bland annat har upphandlingsprocessen genomgått flera domstolsförhandlingar. Erdems starka tro på sig själv som entreprenör, hans motivation att skapa flera arbetsmöjligheter för döva personer och stödet från familjen och vänner har bidragit till att han har kunnat uppnå sin dröm.

Artikeln publicerades i Teckentydaren nr 1 år 2022.

Tillbaka till Teckentydarens sida