Vid det senaste samverkansmötet, 10 maj, med regionens Tolkcentralen och berörda intresseorganisationer inom Region Stockholm presenterades ett beslut som tagits på tjänstemannivå om att de från och med 1 oktober 2022 helt slopar möjligheten till att beställa tolk via e-mail och framöver hänvisar till Tolkportalen.

Tolkportalen har dock idag stora tillgänglighetsbrister och fungerar långt ifrån tillfredställande vilket är något Stockholms Dövas Förening och FSDB Stockholm Gotland samt andra intresseorganisationer under flera år lyft och påpekat i olika dialogmöten och skrivelser där vi också lagt fram förslag och idéer på andra lösningar och konstruktiva möjligheter.

Därför är Stockholms Dövas Förening och FSDB Stockholm Gotland starkt kritiska över hur slarvigt regionen hanterat denna process och menar att Tolkcentralens ledning behöver rannsaka sig själva. Vi anser vidare att processen bör omedelbart avbrytas och att en grundlig översyn av behovet görs först där det tydligt framgår vilka risker och konsekvenser som kommer att uppstå när beställning via e-mail stoppas och därefter skapa alternativa digitala och tillgängliga beställningssätt för tolkanvändare samt att extra ekonomiska medel tillsätts för ett hållbart utvecklingsarbete.

Skrivelsen kan läsas som helhet här.

Skrivelsen är skickad av Stockholms Dövas Förening och FSDB Stockholm Gotland den 22 juni, till Hälso- och sjukvårdsnämnden. Hörselskadades Distrikt i Stockholms län, Stockholms Dövas Ungdomsråd och DHB Östra stödjer skrivelsen.