Äldre döva och dövblinda har väntat länge nog

1128 dagar har gått sedan Stockholms stads äldrenämnd behandlade rapporten ”Vård- och omsorgsboende för döva och dövblinda äldre” december 2018. Redan då såg man hur viktigt det är att det finns en teckenspråkig äldrevägledare och möjligheter till teckenspråk i hemtjänsten och boendet. Ändå har knappt något gjorts för målgruppen. Stockholms Dövas Förening, Stockholms Dövas Pensionärsförening och FSDB Stockholm Gotland har återigen skrivit en skrivelse till Äldrenämnden som skickades in 27 januari (klicka här för att komma till vår dokumentbank).

Skrivelsen ”Äldre döva och dövblinda har väntat länge nog” lyfter fram särskilt att en teckenspråkig äldrevägledare är nödvändig för att garantera att stadens insatser till målgruppen faktiskt når fram samt att Stockholms stad, genom deras passivitet, strider mot FN-konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning specifikt artikel 10,16 och 21. Vi väntar nu på respons från Äldrenämnden.

Under våren kommer SDF att ha en äldrekampanj där vi lyfter fram vikten av teckenspråkig äldrevägledare, rätten till hemtjänst samt vård- och omsorgsboende på teckenspråk och hur äldre döva samt äldre med dövblindhet får rätt till värdigt åldrande med livskvalité som alla ska ha rätt till.

Nu har äldre döva och äldre med dövblindhet väntat länge nog. Nu är det dags att Stockholms stad ska inkludera dövkompetens.