Stadsdel i Stockholms stad kränkte döv familjs rättigheter enligt JO

I oktober 2019 anmälde SDF och HRF Stockholm, gemensamt med en familj, stadsdelen Hägersten-Älvsjö till Justitieombudsmannen (JO). Bakgrunden till anmälan är att stadsdelen inte gjorde rätt när det gällde stöd och insatser för ett dövt barn som fick plats på en teckenspråkig förskola, för att få en bra start när det gällde grund i svenskt teckenspråk. Trots placeringen stod familjen sen utan möjlighet till stöd kring det praktiska så att dottern kunde komma till förskolan varje dag.

Under processen så kontaktade familjen både SDF och HRF Stockholm för stöd. Trots stöd av föreningarna och ett juridiskt ombud så fick familjen inte bra kommunikation med stadsdelen Hägersten-Älvsjö.

Den 31 mars inkom JO:s beslut där JO riktar omfattande kritik mot stadsdelens agerande på en rad punkter. Bland annat kritiseras stadsdelen för att förvägrat familjen utredning eller ett formellt beslut eller få sin sak prövad i domstol.

JO valde att inte uttala sig om stadsdelen genom sitt agerande brutit mot barnkonventionen och utsatt familjen för diskriminering på grund av funktionsnedsättning. För föreningarna är det dock tydligt att det är så.

Vi kräver därför att Stockholms stad ger familjen upprättelse och en ursäkt för den skada som de åsamkats. Den som har rätt till svenskt teckenspråk, TSS och andra alternativa språk till talade måste kunna förvänta sig ett fullgott bemötande av Stockholms stad utan att rättigheter kränks.

Stockholms Dövas Förening
Joakim Hagelin Adeby, ordförande

Hörselskadades förening i Stockholm
Anna Quarnström, ordförande

Hela pressmeddelandet kan läsas här.

Presskontakt
Elsa Brunemalm
intressepolitisk sekreterare
Stockholms dövas förening
elsa@stockholmsdf.se
070-569 20 42 (SMS)