2002

Antonias resa: 
Antonia är en ung nunna som arbetar på ett härbärge för hemlösa.  Varje dag lämnar hon klostret för att ta tåget in till stan. En dag på väg till jobbet upptäcker hon Mikas. De får omedelbart kontakt eftersom han, precis som hon, är döv. Med teckenspråket som gemensam nämnare blir Antonia och Mikas förälskade. Mikas försvinner, lika snabbt som han kom in, under tragiska omständigheter ut ur Antonias liv. Men världen har hunnit öppna sig för henne och hon är beredd att ta steget ut till ett annat liv.

Nytt ljud, ny identitet?/Resurrecting Sound: 
En dokumentärfilm om CI:s sociala konsekvenser för några döva personer. Både vetenskapsmän och ”vanliga” döva, CI opererade eller inte, kommer till tals. Många funderingar och insikter om CI:s påverkan, dövkulturen och behovet av mer forskning. 25 minuter. Anders Johansson, USA/Sverige

Hänsynslösa döva/Reservoir Wolves: 
Ett gäng döva tjuvar planerar en kupp som slutar med ett blodigt spratt. 10 minuter. Ramon Wolfe Remark!, England

Nyckeln till stjärnorna/La Clef des Etoiles: 
I en gammalt och dammigt magasin träffar Claire, en liten döv flicka, en robot  som använder teckenspråk precis som hon. Ensam och uttråkad frågar han den lilla flickan varje dag om vad hon vet om livets alla mysterier. Pierre Levacher, Frankrike, 20 minuter.

Hotell Central/Hotel Central: 
Någonstans c:a 30 mil sydväst om Liepzig, en mix av animation och verklighet. Denna obskyra och exentriska film försöker inte återberätta en dröm även om den utnyttjar samma mekanismer som en dröm använder. Håll i hatten! Matt Hulse, Skottland, 10 minuter.

Ramen/Rammen: 
Natasja upptäcker att hennes pojkvän Sergio är otrogen medan hennes barndomsvän Ivan ser sin far ligga på dödsbädden. De söker tröst hos varandra men känslan mellan dem missförstås. Delvis självbiografiskt, delvis uppdiktat. Con Mehlum, Norge, 25 minuter.

Teckenspråkstestet/ASLTrials: 
En hinderbana – det stora testet. Klarar de hindren? Är de riktiga döva? Vem tecknar rätt i den sista stora prövningen? 7 minuters slapstick, Eyethfilms, USA

Vildmåne: 
Norrländsk grusvägsaction med girighet och magi. Kan Linda bryta från sin gemenskap och återvända till sitt ursprung? Svensk TV-produktion från 2002, ett samarbete mellan Stockholms Filmskola och SDR.

Passport Without A Country/Passlöst land: 
Australisk dokumentär från 1993 om CODA, hörande barn till döva föräldrar. Barn som föds in i en unik kultur och som lär sig teckenspråk innan de kan tala. Vi får en inblick i sju liv, från tidiga barndomsminnen till livet idag, här finns plats för både lyckliga och smärtsamma stunder.

Breaking the Silence/Bryta tystnaden: 
Kinesiskt drama från 1999 med Li Gong. En hörande mamma gör sin bästa för att uppfostra sin döve son. När hans hörapparat går sönder i ett slagsmål gör mamman allt för att skaffa honom en ny. Men är hennes beslutsamhet tillräcklig för att sonen ska hänga med i det ”moderna” Kina?

Filmseminarium: 
Diskussion kring filmen som konstnärligt uttryck och som medium. Med döva och hörande filmmakare.

I Love You: 
Asako är döv och gift med en hörande brandman, de har en hörande dotter. Dottern blir retad i skolan för att hon använder teckenspråk. Det gör Asako förtvivlad och hon börjar jobba med dövteater i ett försök att sprida en positiv bild av teckenspråk och dövkultur. Japanskt familjedrama från 1999.

The Heart is a Lonely Hunter/Hjärtat jagar allena: 
Drama från 1968 med Alan Arkin och Stacy Keach. Sentimental historia om döve Singer och hans vänner. Singer påverkar vännernas liv på olika sätt och han gör sitt bästa för att hjälpa dem att lösa sina problem. Men vem finns där för att hjälpa Singer?